Mai e posibila creditarea in tara campionilor la restante?

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 12:09
2826 citiri
Mai e posibila creditarea in tara campionilor la restante?

Intensificarea crizei datoriilor din zona euro si perpetuarea indeciziei liderilor politici din Uniunea Europeana si-au pus amprenta asupra sistemului financiar european si, in special, asupra calitatii portofoliilor de credite ale bancilor europene, implicit asupra profitabilitatii acestora.

In prima jumatate a anului, romanii au fost performerii regiunii la categoria intarzieri la plata datoriilor catre banci, cel putin potrivit datelor prezentate in cel mai recent raport privind stabilitatea financiara emis de Banca Centrala a Austriei.

Performantele sectorului bancar din Europa Centrala si de Sud-Est in anul precedent au fost oricum negative per ansamblu, avand in vedere in special ponderea ridicata a creditelor neperformante in totalul creditelor acordate.

O contributie insemnata a avut-o materializarea riscului valutar, in conditiile in care ponderea creditelor in valuta acordate persoanelor fizice a ramas foarte ridicata la mijlocul lui 2011 in Ungaria, Romania, Ucraina si Croatia, cuprinsa intre 65% si 76%.

Astfel, in tarile care urmeaza sa adopte moneda unica, toate monedele nationale, cu exceptia grivnei ucrainiene, s-au depreciat semnificativ, in special catre sfarsitul acestei perioade. In perioada aprilie-noiembrie 2011, potrivit raportului austriac, leul s-a depreciat cu 6,5% fata de moneda unica, forintul maghiar cu 13,5%, iar zlotul polonez cu 10,9%. Comparativ, coroana ceha s-a depreciat in perioada analizata cu 5,3% fata de euro, iar kuna croata cu doar 1,8%. Grivna ucrainiana s-a apreciat cu 9%, iar rubla ruseasca cu 2,6%.

Presiunile privind deprecierea monedelor nationale au determinat interventiile bancilor centrale. BNR, in ton cu actiunile bancilor centrale din Polonia, Croatia si Rusia, a intervenit pe piata de schimb valutar pentru a proteja leul, se precizeaza in raport.

Dupa ce ponderea imprumuturilor neperformante incepuse sa se reduca semnificativ in a doua jumatate din 2010, in prima parte a anului 2011, cele mai multe tari au cunoscut o crestere marcanta a creditelor neperformante. Dintre tarile incluse in studiu, Romania a inregistrat cea mai mare crestere, de 6,4 puncte procentuale pornind de la un nivel deja ridicat, urmata de Bulgaria (3,4 p.p.) si Ungaria (3,4 p.p.), in timp ce in Croatia si Republica Ceha, de 1,7 p.p., respectiv 0,4 p.p.

Astfel, in Romania rata creditelor neperformante a fost de 32,6% din creditul total in al doilea trimestru din 2011, in crestere fata de perioada similara din 2010, cand imprumuturile neperformante aveau o pondere de 26,2%, potrivit raportului Bancii Centrale a Austriei.

In raport se precizeaza totusi faptul ca datele nu sunt comparabile intre tari, iar in categoria creditelor neperformante sunt incluse imprumuturile substandard, indoielnice si considerate pierderi. Mentionam ca Banca Nationala a Romaniei defineste ca fiind credite neperformante doar imprumuturile pentru care se inregistreaza restante mai mari de 90 de zile. In acceptiunea BNR, creditele substandard sunt imprumuturile aflate in categoria de intarziere intre 31 si 60 de zile, iar creditele indoielnice sunt acele credite pentru care se inregistreaza intarzieri la plata intre 61 si 90 de zile.

Prin urmare, potrivit datelor BNR, rata creditelor neperformante la bancile din Romania era la sfarsitul lunii octombrie de 14,4%.

Indiferent de datele la care ne raportam, perspectivele privind evolutia institutiilor de credit in perioada urmatoare nu sunt foarte optimiste.

Daca in prima jumatate a anului 2011, profitabilitatea sectorului bancar a cunoscut o usoara imbunatatire comparativ cu perioada anterioara, potrivit oficialilor sistemul bancar a incheiat anul pe teritoriul negativ, 2011 fiind cel de-al treilea an consecutiv de pierderi pentru bancile din Romania. Doar la noua luni, pierderile bancilor se ridicau la 766 milioane lei.

Iar 2012 se anunta a fi, de asemenea, un an plin de provocari pentru sistemul bancar, pe fondul instabilitatii de pe plan international, dar si perspectivelor nefavorabile privind cresterea economiei.

In acelasi timp, bancile din Romania au trecut, incepand cu acest an, la standarde de contabilitate internationale (IFRS), operatiune ale carei efecte raman inca neclare.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#romani credite, #romani restante credite, #banci creditare Romania, #dobanda BNR creditare , #banci