Grecii nu trebuie sa se culce pe o ureche: Situatia bancilor e mai grava decat ar putea crede

Marti, 30 Iunie 2015, ora 11:24
4197 citiri
Grecii nu trebuie sa se culce pe o ureche: Situatia bancilor e mai grava decat ar putea crede
Foto: Bank of Greece

Controlul pe capital impus in Grecia va ramane in vigoare timp de mai multe luni, iar bancile elene vor avea nevoie de infuzii de miliarde de euro sau chiar sa fie nationalizate, avertizeaza expertii din domeniu.

Institutiile financiare din aceasta tara sunt inchise pana cel putin pe 6 iulie, insa situatia lor ar urma sa fie foarte dificila in viitorul apropiat.

Reuters arata ca e posibil ca acest termen sa fie depasit, deoarece Atenei ii va fi foarte greu sa redeschida bancile si sa repuna sistemul financiar pe picioare.

Grecia nu va plati maine niciun euro FMI si ameninta cu justitia. Tsipras cere un "NU" masiv la referendum

Creditorii internationali sustin ca usa lor este intotdeauna deschisa si ca sunt dispusi in continuare sa negocieze cu Grecia, cu toate ca premierul elen Alexis Tsipras a dat de inteles ca nu isi va schimba opinia pana la referendumul de duminica pe tema reformelor impuse de Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International si zona euro.

El a indemnat populatia sa mearga la urne si sa raspunda "nu", cu toate ca acest lucru ar echivala cu iesirea din zona euro, in opinia celor mai multi experti.

Referendum istoric in Grecia: Care este intrebarea la care vor raspunde cetatenii

"In cel mai bun caz, grecii reusesc sa depaseasca 'vacanta' bancara, gasesc o cale sa redeschida institutiile financiare si apoi sa isi stabilizeze sistemul bancar, asa cum a facut Cipru, iar apoi sa se descurce cu creditele neperformante si cu o criza de lichiditate", a mentionat o sursa, pentru Reuters.

"Insa exista si riscul ca statul sa dea faliment, caz in care sistemul bancar nu mai are nicio sansa", a adaugat persoana care nu a dorit sa ii fie dezvaluita identitatea.

O alta sursa din domeniul financiar elen a mentionat ca cel mai negru scenariu ar aduce ruinare si banci nationalizate.

Grecia nu e un caz singular

Grecia a anuntat ca bancile vor fi inchise toata saptamana si a limitat extragerile de la bancomate la 60 de euro pe zi. Masurile au provocat panica printre eleni, care s-au asezat la cozi interminabile pentru a scoate bani.

Mai mult, este posibil ca aceste limitari sa ajunga la 20 de euro pe zi, potrivit presei de la Atena.

Criza in Grecia: Retragerile ar putea fi limitate la 20 de euro/zi si tribunalele inchise

Totusi, Grecia nu e primul stat european care a impus control pe capital de la inceputul crizei din 2008 pana in prezent. Cipru a inchis bancile timp de doua saptamani in primavara anului 2013 si a limitat retragerile din bancomate. Controlul capitalului a ramas in vigoare timp de doi ani, insa tara a fost laudata pentru modul in care si-a stabilizat sistemul financiar, prevenind astfel o recesiune lunga si adanca.

Si Islanda a luat decizii similare in 2008, dupa prabusirea bancilor, iar abia in aceasta luna a inceput sa relaxeze conditiile.

Insa premierul Alexis Tsipras trebuie sa ia in calcul si o eventuala revolta. In 2001, cand Argentina a limitat accesul la depozitele bancare, lumea a protestat vehement, asa ca presedintele de atunci si succesorul sau au fost nevoiti sa demisioneze in decurs de o luna.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#situatie banci Grecia, #banci inchise grecia, #banci Grecia , #banci