Pusi in fata executarii silite, 8 din 10 romani discuta cu banca prea tarziu

Autor: Paul Barbu - Redactor
Vineri, 04 Februarie 2011, ora 08:06
8058 citiri
Pusi in fata executarii silite, 8 din 10 romani discuta cu banca prea tarziu
Foto: pirtekatlanta.com

Dupa euforia imprumutului cu buletinul, perioada in care foarte multi romani s-au inghesuit sa-si ia o plasma, un frigider sau orice alte electrocasnice, a venit si timpul sa plateasca factura unei creditari inconstiente.

Astfel ca o parte din cei care si-au luat un credit in conditii "bune", in unele cazuri si de la mai multe banci cu grad de indatorare de 70%, au ajuns sa se vada in imposibilitatea de a plati. In loc sa mearga la banca in timp util, majoritatea prefera sa ajunga in fata ofiterului de credite de abia cand sunt la un pas de executare silita, ne-a declarat Tudor Tatu, presedintele Uniunii Mediatorilor Bancari (UMB).

Greseala creditarii multiple catre aceeasi persoana a apartinut ambelor parti implicate. Debitorul s-a lacomit in a lua cat mai multi bani, in dese cazuri plecand pe principiul ca va "tepui" banca, iar creditorul prin faptul ca nu a verificat mai aspru dosarele de creditare. Metoda a fost simpla - daca depunea dosarele de creditare la mai multe banci in aceeasi zi, la verificare iesea ca viitorul client nu are niciun credit si asa acesta reusea sa acceseze mai multe imprumuturi.

Potrivit declaratiilor lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, in perioada 2007-2009 romanii au cumparat masini vechi si noi de circa 17 miliarde euro. O buna parte dintre acestea acum stau in parcurile auto ale firmelor de leasing.

Au crezut ca pot insela bancile

In ultimii doi ani, dupa ce s-au bucurat de creditele luate, imposibilitatea de a plati si frica de executare silita i-a adus pe multi debitori in fata ofiterilor de credite, dar foarte tarziu.

"Practica a demonstrat ca peste 80% dintre clientii bancilor, care solicita declansarea unei proceduri de mediere cu o banca in vederea unei reesalonari, rescadentari ori a unui alt tip de facilitare, vin si solicita acest lucru dupa ce au ajuns in postura de debitori sau, mai grav, atunci cand se afla intr-o faza avansata a executarii silite", ne-a mai spus Tudor Tatu.

O parte dintre cei care au incercat tepuirea bancii, au ajuns acum victimele propriilor succcese. Un grad de indatorare de 70% inseamna ca rata poate ajunge pana la 70% din veniturile acceptate de creditor ca fiind eligibile. Astfel ca, la un salariu de 1.000 de lei, banca permitea o rata de maxim 700 lei. In cazul creditarii multiple sunt cazuri in care persoane cu un salariu de 1.000 de lei sau aiba rate de 1.500 sau 2.000 lei.

S-au laudat cu restructurari nefacute

Sunt cazuri in care chiar daca cel aflat in dificultate financiara vine la timp si incearca rezolvarea problemei dar se loveste de reticenta bancii. "In ultimul an, am observat ca bancherii s-au batut cu pumnii in piept ,afirmand ca au dezvoltat solutii de sustinere a clientilor cu probleme la rambursarea creditului, rezultatele se lasa insa asteptate", a mai afirmat seful UMB.

Acestea includeau diverse solutii precum reesalonare, conversie valutara, amanari de rate sau alte alternative. Realitatea s-a dovedit insa a fi ceva mai complicata iar restructurarile de credit nu s-au realizat pe banda rulanta cum au declarat unii oficiali din sistemul bancar.

Fiecare dupa "legea" lui

"Aplicarea schemelor de restructurare, din cate cunosc, se face de catre fiecare banca in concordanta cu normele interne ale acesteia si in functie de conditiile, de particularitatile clientului solicitator si a facilitatii acordate", spune Tatu.

Pentru aplicarea solutiilor de restructurare, imprumutatii trebuie sa faca dovada reducerii fortuite a veniturilor fata de momentul contractarii creditelor si ca acest fapt le creeaza dificultati in rambursarea lor.

Banca a profitat de buna credita a clientului

"Am avut o speta, pentru care din motive obiective nu voi nominaliza nici banca si nici clientul, in care, clientul agent economic din cauza unor dificultati de activitate a ajuns in situatia de a intra in insolventa, fiind in faza premergatoare", povesteste Tatu.

Oficialii bancii, afland acest lucru,l-au contactat si i-au solicititat sa renunte la procedura insolventei,promitand acestuia o reesalonare a creditului.

Agentul economic de buna credinta a acceptat oferta, insa intre timp banca respectiva declansase procedura de executare silita asupra patrimoniului societatii,aducandu-i la cunostinta acest fapt chiar a doa zi cand a mers la banca conform intelegeri.

A dat banca in judecata

Potrivit lui Tatu, in prezent agentul economic se afla in proces cu banca respectiva, avand pe rolul instantei contestatia la executare.

"Nu sunt normale astfel de tertipuri, dar cert este ca banca a dat o mare lovitura peste fata acestui agent economic care se poate intoarce impotriva ei, in cazul unei dezvaluiri publice facuta de agent, banca respectiva putand suporta un risc reputational enorm", mai spune mediatorul.

O data declansata procedura insolventei, banca nu il mai putea executa pe acest agent economic si de aceia a recurs la acest tertip, neortodox.

"Un lucru este sigur pentru mine, dupa ce i-am analizat cu atentie agentului economic planul de reorganizare,ii trebuiau decat patru luni la amanarea platii ratelor pentru ca acesta sa se poata redresa", a conchis pre;edintele UMB.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#executare silita banci romani, #credit restanta client, #debitor creditor , #banci