Bugetarii, indezirabili pentru banci

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 09:12
2895 citiri
Bugetarii, indezirabili pentru banci

Anuntul de taiere a salariilor i-a transformat pe bugetari in clienti indezirabili pentru banci, pentru acestia creditele fiind mult maigreu de obtinut, chiar daca masurile anuntate de seful statului nu au fost inca puse in aplicare.

Jurnalistii de la Romania Libera au incercat, incognito, sa obtina un credit de nevoi personale si au constatat ca din cele 12 banci carora le-au calcat pragul, sase au fost cel putin rezervate in privinta acordarii unui imprumut pentru un asa-zis angajat al statului.

"Va dati seama, fiind bugetar, dosarul dumneavostra va fi privit cu mai multa atentie", a fost unul dintre raspunsurile primite.

"Eu zic ca mai bine va calculam scoringul direct cu salariul scazut, pentru ca nu se stie ce se intampla pana vi se aproba creditul(...)Nu va faceti griji, nu avem comision de rambursare anticipata, asa ca il puteti plati integral oricand", a fost raspunsul unui alt consilier bancar.

Cel mai radical raspuns a fost dat de un alt angajat alt statului, de la CEC Bank. "Eu pot sa va spun acum, pe baza veniturilor, ca va incadrati la un credit de 35.000 de euro. Sunteti bugetar insa, iar riscul ca dosarul sa fie respins in centrala este destul de mare. In plus, garsoniera dumneavostra va fi sigur evaluata la un pret cu cel putin 30% mai mic decat cel al pietei. As zice sa nu va aventurati", a fost sfatul consilierei.

In schimb, au existat si banci pentru care conditia de bugetar nu a fost un impediment, ci dimpotriva. "Chiar nu conteaza daca sunteti bugetar. Ba, mai mult, ziceti ca lucrati la Fisc, deci la Ministerul Finantelor. Puteti beneficia de o dobanda cu pana la 2% mai mica pentru creditul ipotecar", i s-a spus asa-zisului bugetar la una dintre banci, in timp ce la altele raspunsul a fost ca nu exista avantaje sau dezavantaje in a fi bugetar, in momentul acordaii unui credit, ci "alte criterii sunt importante".

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#credite imobiliare, #bugetari credite banci , #credit imobiliar