Cine se ascunde in spatele stabilitatii leului?

Luni, 05 Martie 2012, ora 07:18
6044 citiri
Cine se ascunde in spatele stabilitatii leului?

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sugera la sfarsitul anului trecut ca evolutia monedei nationale nu ar mai fi o prioritate pentru banca centrala, in contextul in care se vorbea de importanta investitiilor in Romania, ca urmare a reducerii finantarilor din partea marilor banci europene.

"Realitatea este ca la cursul de schimb incepem sa ne uitam mai putin pentru ca nu avem incotro", spunea Mugur Isarescu in luna noiembrie a anului trecut.

Totusi, leul s-a mentinut extrem de stabil de la inceputul anului in raport cu moneda unica, in pofida tensiunilor manifestate pe plan international si a schimbarilor politice de pe plan intern.

Potrivit specialistilor contactati de Ziare.com, tot banca nationala este "responsabila" de stabilitatea leului, iar politica urmarita de BNR este benefica, aducand predictibilitate intr-un mediu regional instabil.

"Leul beneficiaza de suportul extraordinar pe care il ofera intr-o astfel de perioada plina de turbulente banca nationala, apararea leului fiind o prioritate clar observata si declarata a BNR.

Stabilitatea cursului are, printre multe conotatii economice si financiare, si un substrat psihologic esential pentru populatie, neducand la escaladari ale creditelor, nepunand presiuni prin devalorizarea leului asupra celor care au mai departe imprumuturi contractate in alte valute decat cea nationala", a spus Mihai Chisu, broker in cadrul firmei de intermediere IFB Finwest.

Predictibilitatea pe care o ofera BNR este extrem de importanta in aceste vremuri tulburi pentru ca ea permite mai departe crearea unor strategii financiare din partea tuturor categoriilor de investitori, incepand de la investitorii straini si pana la consumatorii interni, beneficiarii de credite.

"Predictibiliatea este unul dintre lucrurile greu de dobandit in vremuri de criza, cand vedem ca toate elementele din jurul nostru nu au o consistenta care sa poata genera incredere in titluri de stat sau chiar in moneda nationala a unei tari", a adaugat Mihai Chisu.

Stabilitatea cursului a fost principala tinta a bancii nationale, care are toate armele pentru a castiga intr-o asemenea batalie, considera si Eugen Voicu, presedintele Certinvest.

"BNR are suficiente resurse valutare, are inca parghii prin rezervele pe care le constituie bancile comerciale la banca nationala si beneficiem de o stabilitate chiar si politica", a mentionat Eugen Voicu.

De la inceputul anului, au fost mai mult factori, pozitivi si negativi, care puteau influenta evolutia cursului de schimb, este de parere Alin Brendea, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Prime Transaction.

"Pe de o parte economia globala este intr-o recuperare de forma in cursul acestui an, iar acest lucru ajuta si perspectivele economiei romanesti sa se imbunatateasca si ar putea sa duca la aprecierea monedei. Pe de alta parte, avem un trend de reducere a dobanzilor pe piata monetara romaneasca, practic leul remunereaza dobanzi mai mici, iar acest lucru duce la o depreciere a leului.

Aceste efecte s-a anulat si am avut astfel o perioada de stabilitate", a precizat Alin Brendea.

Stabilitatea leului se datoreaza unui cumul de factori, intre care rolul activ al BNR este cel mai important, considera la randul sau Iulian Panait, presedintele KTD Invest.

"In general, autoritatea de politica monetara poate sa doreasca o stabilitate mai mare a cursului si atunci nu are decat sa accepte o volatilitate ceva mai ridicata a dobanzilor, caz specific Romaniei. Mai exista o posibilitate, in care se doreste o stabilitate a dobanzilor si atunci trebuie sa accepte o volatilitate a cursului, cum este de exemplu cazul Poloniei. Cred ca modelul Romaniei este o alegere buna", a spus Iulian Panait.

Cum actioneaza mai exact banca centrala?

Iese in piata uneori mai discret, alteori mai vizibil si incearca sa regleze cererea si oferta ori de cate ori constata un dezechilibru prin actiuni proprii, fie directe, fie folosindu-se de intermediari, de una din bancile autorizate pe piata. In ultima vreme, prezenta BNR a fost destul de discreta in piata, a explicat Iulian Panait.

Ce rezultate au actiunile BNR pe termen lung?

"In principiu, atat timp cat banca centrala gaseste un echilibru pentru a nu fi afectati nici exportatorii nici importatorii si mentine un grad acceptabil din punct de vedere al acceptiunii pe care o are populatia asupra cursului de schimb si modului in care se pun presiuni asupra populatiei cu credite in valuta cred ca aceasta stabilitate este foarte buna", a spus Mihai Chisu.

Depinde de cat de puternica este piata impotriva dorintei de stabilitate a bancii centrale. Daca piata este foarte puternica probabil ca banca nu i se va putea opune pe termen lung, dar acolo unde piata nu are o tendinta clara, BNR poate sa reduca volatilitatea prin aceste actiuni, singurul impact negativ fiind o eventuala diminuare a rezervelor valutare, a adaugat Iulian Panait.

Ce se va intampla cu leul in continuare?

Specialistii contactati de Ziare.com nu se asteapta la miscari deosebite ale leului in perioada urmatoare, considerand ca BNR are mijloacele necesare de interventie chiar si in cazul in care situatia pe plan extern va cunoaste e evolutie nefavorabila.

"La fel ca pana acum, atat timp cat pietele vor fi sub influentele acestor tulburente, cursul de schimb cred ca isi va pastra aceasta evolutie in palierul pe care l-a avut in ultimul timp. Banca nationala si-a exprimat cu foarte mare tarie acest obiectiv de a proteja leul. Intr-un climat international mai dezorganizat, BNR va face toate eforturile pentru a pastra aceasta stabilitate a leului", estimeaza Mihai Chisu.

La randul sau, Alin Brendea considera ca leul va evolua intr-o banda destul de restransa, cel putin pe termen scurt, in jurul valorilor actuale.

In continuare, evolutia monedei nationale depinde de stabilitatea regionala, considera Iulian Panait. "Tensiunile din Grecia par sa se fi atenuat, pe de alta parte exista o presiune de depreciere a mondei euro in raport cu dolarul american ca urmare a faptului ca au fost 'tipariti' multi banci de catre banca centrala europeana. Ma astept ca leul sa ramane stabil in absenta altor evenimente noi care ar putea sa apara", a incheiat acesta.

Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
#evolutie leu, #curs valutar, #curs euro leu, #BNR , #curs valutar