Euro nu va supravietui unei noi crize

Duminica, 03 Octombrie 2010, ora 20:00
3280 citiri
Euro nu va supravietui unei noi crize
Foto: The Telegraph

Fostul economist sef al Bancii Mondiale si laureat al Premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, prevede un viitor sumbru pentru moneda unica europeana si avertizeaza ca euro s-ar putea sa nu supravietuiasca daca se mai produce "o furtuna" financiara precum cea din 2008.

Intr-o recenzie a cartii sale "Freefall" (Cadere Libera), publicata de The Telegraph duminica Stiglitz semnaleaza ca sursa problemelor din tari ca Spania si Grecia este ca nu isi pot utiliza moneda nationala ca element de reajustare a economiilor lor, deoarece euro are un curs fix: "Daca Spaniei si Greciei li s-ar fi permis o devalorizare a monedei nationale, economiile lor s-ar fi consolidat gratie exporturilor".

In plus, Stiglitz s-a aratat critic fata de guvernele europene, considerand ca aplica reduceri ale cheltuielilor publice foarte drastice si foarte precipitate, ceea ce, in opinia sa, poate face ca economiile tarilor sa intre in recesiune.

"Ca urmare a faptului ca atatea tari isi reduc, prematur, cheltuielile, cererea globala se va reduce si cresterea va incetini, putand devia, inclusiv, intr-o reintrare in recesiune", scrie Stiglitz, care este de parere ca daca SUA au provocat recesiunea globala, Europa este acum cea care face dificila depsirea acesteia.

Stiglitz propune o solutie: iesirea Germaniei din zona euro, sau divizarea zonei euro in doua sub-regiuni, cea a economiilor solide si cea a economiilor fragile.

"Euro a fost un experiment interesant, dar, asa ca aproape uitatul Sistem Monetar European ce l-a precedat si care s-a prabusit cand speculatorii au atacat lira sterlina, in 1992, duce lipsa de aportul institutional necesar pentru a functiona", a mai spus economistul american.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#euro, #criza financiara europeana, #criza financiara globala, #Grecia, #Spania, #economie europeana , #euro