Letonia a semnat cererea oficiala de aderare la euro

Luni, 04 Martie 2013, ora 21:29
4576 citiri
Letonia a semnat cererea oficiala de aderare la euro
Foto: boursorama.com

Letonia a semnat, luni, cererea oficiala de aderare la euro, pregatindu-se astfel sa devina cel de-al 18-lea stat ce adopta moneda unica.

In timpul unei ceremonii de la Riga, prim-ministrul Valdis Dombrovskis, ministrul Finantelor Andris Vilks si guvernatorul Bancii Centrale Ilmars Rinkevics au semnat documentul ce trebuie sa permita acestui mic stat baltic cu 2 milioane de locuitori sa intre in zona euro, la 1 ianuarie 2014.

"O crestere economica mai rapida este posibila daca Letonia este in zona euro", a estimat ministrul leton al Finantelor, calificand acest demers ca un act istoric", potrivit Boursorama.

Premierul Letoniei, care a facut din aderarea tarii sale la euro un element important al proprie-i politici in ultimii patru ani, a risipit pe de alta parte ingrijorarile privind impasul politic din Italia si noua criza pe care ar putea s-o genereze pentru zona euro.

"Din cand in cand tarile membre din zona euro au probleme politice", (...) ceea ce nu impiedica accederea noastra", a declarat pentru AFP Valdis Dombrovskis.

In saptamanile urmatoare, experti ai Comisiei Europene sunt asteptati la Riga, pentru a verifica conturile acestei tari. Raportul lor va fi supus CE si ministrilor de Finante in scopul aprobarii din iunie, inainte de a fi transmis catre BCE a carei pronuntare este prevazuta in iulie.

Oficialii letoni au dat asigurari ca tara lor indeplineste deja criteriile cerute de Tratatul de la Maastricht, pentru adoptarea monedei europene.

Daca totul va merge conform planului, Letonia va trebui sa abandoneze moneda actuala, lat, si s-o inlocuiasca cu euro. Aceasta se intampla exact la trei ani dupa ce vecina sa Estonia a devenit cel mai nou membru al zonei euro.

Palamentarii letoni au aprobat un plan de tranzitie privind inlocuirea lat cu euro, inclusiv pentru perioada cand preturile vor fi afisate in cele doua monede.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#Letonia aderare zona euro, #Letonia adopta euro , #euro