Premierul ceh: Nu trebuie sa ne grabim sa intram in zona euro

Duminica, 05 Decembrie 2010, ora 20:06
1145 citiri
Premierul ceh: Nu trebuie sa ne grabim sa intram in zona euro
Foto: Daylife

Republica Ceha inca are posibilitatea de a lua decizia sa nu adopte moneda euro si nu ar trebui sa se grabeasca in acest caz, a declarat permierul ceh, Petr Necas.

Cehia nu are o tinta pentru adoptarea monedei unice, desi face parte din statele fost comuniste care s-au angajat sa treaca la euro, insa, pentru a putea face acest lucru, trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, inclusiv reducerea deficitului bugetar cu jumatate, pana la 3 la suta din PIB, relateaza Bloomberg.

"Nimeni nu ne va forta sa adoptam euro, aveam optiunea de a nu face acest lucru", a spus Necas.

Pentru a trece la euro, orice tara trebuie sa petreaca doi ani in mecanismul ratei de schimb, pentru a-si dovedi stabilitatea monedei proprii. "Nimeni nu poate forta sa intram in acest mecanism. Depinde doar de dorinta noastra, este decizia noastra si nu avem motive sa ne grabim", a spus Necas.

De altfel, presedintele ceh, Vaclav Klaus, este un critic al monedei unice si a cerut Guvernului din Praga sa afle daca se poate retrage din obligatia de a intra in uniunea monetara, deoarece aceasta s-a schimbat.

In plus, potrivit lui Necas, Republica Ceha, afectata de cea mai grava recesiune de la caderea comunismului, va avea de castigat de pe urma controlarii propriei monede, pe masura ce se apropie de nivelul de bogati si de preturi din Europa occidentala.

"Sa intram in zona euro in acest moment sau chiar sa stabilim o data tinta, ar fi o prostie politica si economica", a incheiat Necas.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#Republica Ceha zona euro, #intrare zona euro Cehia , #euro