Romania nu ar trebui sa treaca la euro vreodata - Sondaj Ziare.com

Vineri, 06 Mai 2011, ora 14:41
1993 citiri
Romania nu ar trebui sa treaca la euro vreodata - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Romania nu ar trebui sa adopte euro vreodata, rezulta dintr-un sondaj Ziare.com, asta considerand 35,32% dintre votanti.

Un procent apropiat, insa, - 34,19%, sunt de parere ca ar trebui ca tara noastra sa-si mentina tinta de adoptare in 2015.

18,60% sunt cei care spun ca ar fi mai bine sa mai asteptam cinci ani, pana in 2020, iar 6,85 sa mai amanam inlocuirea leului cu euro cu un an, in 2016. 5,04% sunt cei care au preferat sa nu raspunda.

La sondajul care s-a desfasurat in perioada 27.04.2011 - 03.05.2011 au participat 1.213 de persoane.

Guvernul renunta la adoptarea euro in 2015

Ce spun economistii despre trecerea la euro

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, s-a declarat pentru amanare, pentru ca inainte de a pretinde statutul de tara euro ar trebui sa avem o economie competitiva. Pe de alta parte, consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, spune ca ar trebui sa ramanem fermi pe pozitie, pentru ca daca nu acceptam provocari, ci doar vom accepta "sa fim pregatiti", Romania va ramane pe loc, nefiind niciodata gata pentru nimic.

Altfel spus, avem de ales intre a astepta ca economia sa-si revina din inertie sau putem sa ne luptam sa o aducem la un nivel ridicat mai repede si acest lucru ar putea veni doar daca avem un obiectiv fix si un termen limita strict.

Andreea Paul Vass: Romania ar trebui sa mentina obiectivul 2015 pentru adoptarea euro

Din acest punct de vedere, ar exista un evident avantaj pentru Romania, care a demonstrat de-a lungul timpului ca doar sub reguli stricte impuse de institutii internationale poate sa isi atinga obiectivele.

Consultantul economic Bogdan Baltazar spune ca Romania ar avea avantaje clare odata intrata intr-o zona monetara.

Baltazar arata ca intrarea intr-o zona monetara este foarte importanta, deoarece ne-ar fi impuse disciplina si constrangerii specifice zonei. Totodata, chiar daca am primit ajutor financiar european si cat am fost doar membri ai UE, nu si in zona euro, in cazul in care am adopta si moneda, ajutorul ar deveni institutional.

Tanasescu: Amanarea aderarii la euro e corecta

Cat despre o eventuala decizie a amanarii si un nou termen de aderare, acesta spune ca in 2016 ar trebui sa incercam, insa in niciun caz sa amanam pana in 2024, cum se vehiculeaza.

"Cred ca e o decizie cumpanita si corecta (amanarea, n.red.). Vedem, ne straduim si incercam in 2016. Bazaconiile alea cu 2024 nu sunt valabile, plus ca data aderarii, nefiind nerealista, trebuie sa fie si stimulativa, trebuie sa traga putin de noi", a mai spus Baltarzar.

Analistul economic Ilie Serbanescu este insa de alta parere. Acesta a sustinut, pentru Ziare.com, ca oricine ar fi fost la conducerea Romaniei nu ar fi incercat sa intre in zona euro in 2015, pentru ca, dupa experientele cu Grecia si Irlanda, nu am fi primiti oricum.

"Nu este nicio adoptare. Noi nu adoptam, noi suntem, eventual, primiti, admisi, deci sa discutam din punctul de vedere al situatiei reale, noi putem sa spunem si maine 'ne ducem pe Luna', dar asta nu inseamna ca ne si ducem.

Ministrul Finantelor: Amanarea aderarii la euro, dupa consultare cu BNR si presedintia

Deci trebuie sa fie foarte clar - nu este vorba de adoptare, este vorba de primire. Aia nu o sa ne mai primeasca dupa episodul grecesc, irlandez si altele care vor veni, indiferent daca suntem noi nebuni sa vrem sa ne ducem, nu ne mai primesc. Usa lui euro s-a inchis. Ei nu se descurca in formatia in care sunt, d-apai sa mai primeasca si alti vargaleti al'de Romania. Asta este ceva exclus.

Nu trebuie sa discutam din punctul asta de vedere ca dl. Boc... Nu e vorba de dansii, e vorba de faptul ca euro este intr-o situatie grava si nu mai primeste altii. Aia spun 'baieti, nu mai cereti ca sa nu va puneti in situatia de a fi respinsi si nu ne puneti nici pe noi intr-o situatie proasta de a va respinge'. Pana la urma conteaza povestea politica aici. Asta ar fi facut-o si Dumnezeu daca ar fi condus Romania", a conchis Serbanescu.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#Romania aderare zona euro, #Romania adoptare euro, #euro moneda oficiala Romania, #euro leu Romania , #euro
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
Romania trebuie sa treaca la - dolar - ( dolarul romanesc )
Poza TUCAN GABRIEL
TUCAN GABRIEL
rank 2