Economistii demonteaza ideea folosirii aurului drept etalon

Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 19:35
1807 citiri
Economistii demonteaza ideea folosirii aurului drept etalon
Foto: Arhiva

Ideea presedintelui Bancii Mondiale, Robert Zoellick, de a reveni la sistemul monetar in care aurul era etalon, a fost respinsa de economisti.

Fred Bergsten, director al Institutului Peterson pentru Economie Internationala din Washington, crede ca abordarea lui Zoellick este "corecta", insa ideea folosirii aurului este "minora si foarte irelevanta", relateaza Financial Times.

Potrivit spuselor sale, lumea are nevoie de un nou set reguli la nivel international, avand in vedere ca evolueaza spre un sistem in care mai multe monede sunt folosite drept rezerva, nu doar dolarul, insa aurul nu ar trebui implicat in acest nou sistem.

"Cred ca aurul este un punct de referinta foarte slab, din cauza faptului ca pretul sau fluctueaza atat de mult", a spus Bergsten.

In ultimii zece ani, pretul aurului a crescut de la 200 de dolari la peste 1.400 de dolari, reflectand temerile din piata privind politicile bancilor centrale, printre care se numara si decizia Federal Reserve a cumpara obligatiuni in valoare de 600 de miliarde de dolari.

"Cred ca Dl. Zoellick traieste in trecut, in special in perioda 1980 - 1982, cand erau timpuri de flirtare cu aurul. Nu este ceva constructiv si nu este potrivit", a declarat si Edwin Truman, de la Peterson Institute.

La randul sau, Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a declarat ca bancile centrale nu au luat in discutie folosirea aurului. "Din cate imi aduc aminte, o asemenea idee a fost mentionata acum mult timp, de Jim Baker, pe vremea cand era secretarul Trezoreriei americane, in anii 1980. Nu am nimic de comentat pe tema", a spus Trichet.

Bradford DeLong, profesor de economie la Universitatea Berkeley, din California, crede ca ultimul lucru de care ar avea nevoie economia mondiala in prezent este inca o sursa de deflatie. "Legarea economiei de o valoare pe care bancile centrale nu o pot majora este o alta sursa de deflatie, am invatat asta in 15 dupa terminarea primului Razboi Mondial", a spus DeLong.

Nu in ultimul rand, Edel Tully, analist la UBS, crede ca principalul dezavantaj al folosirii aurului drept etalon este faptul ca furnizarea monedei de rezerva trebuie sa poata fi crescuta rapid. "Furnizarea de aur nu indeplineste tocmai aceasta cerinta de baza", a explicat Tully.

Luni, intr-un comentariu pentru Financial Times, presedintele Bancii Mondiale sustinea ca un nou sistem in care valoarea monedelor sa fie raportata la aur ar putea sprijini redresarea economica.

TSMC a dezvăluit planurile pentru lansarea tehnologiei avansate TSMC A16
TSMC a dezvăluit planurile pentru lansarea tehnologiei avansate TSMC A16
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), liderul mondial în producția de cipuri, a dezvăluit planurile pentru lansarea tehnologiei avansate TSMC A16. Noul proces de fabricație, ce...
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#etalon aur, #raportare schimb valutar aur, #Robert Zoellick aur , #pret aur
Comentarii
Poza Imanuel
Imanuel
rank 2
daca aurul ar fi etalon, atunci si bancherii ar trebui sa-si tempereze speculatziile: