Din cauza crizei, soferii nu-si mai asigura masinile!

Miercuri, 05 August 2009, ora 15:37
1926 citiri
Din cauza crizei, soferii nu-si mai asigura masinile!
Foto: selcon-trucks.ro

"Vom vinde din ce in ce mai greu. In ultimile luni s-a manifestat o scadere accentuata a primelor brute subscrise, inclusiv pe segmentul auto. Din cauza crizei, soferii nu mai pot suporta o eventuala majorare a tarifelor la Casco. Incasarile pe segmentul auto sunt mai mici decat daunele platite", spun la unison reprezentantii companiilor de asigurari.

Societatile de asigurari se plang ca incasarile pe segmentul auto sunt mai mici decat sumele pe care sunt nevoite sa le plateasca drept despagubiri.

In conditiile in care in tara noastra asigurarile auto - Casco si RCA - reprezinta 75-80% din portofoliile companiilor, impactul despagubirilor platite de asiguratori este foarte mare. Se poate pune intrebarea de ce companiile isi pastreaza o expunere atat de mare pe asigurari auto, daca acestea le aduc acum pierderi?

Analistii explica acest fapt prin acela ca acest tip de polite le ofera companiilor o lichiditate mare, rapida, spre deosebire de alte tipuri de asigurari. Cu toate acestea, pentru ca s-au confruntat cu cresterea daunelor, unii dintre asiguratori au incercat sa mai reduca pondearea politelor auto in totalul portofoliului.

"BCR Asigurari resimte foarte acut implicatia ei pe segmentul auto. Circa 75% din portofoliul BCR Asigurari reprezinta in prezent asigurarile auto - Casco si RCA. Ne confruntam cu situatia in care pierderile din auto nu mai pot fi suplinite de incasarile din celelate tipuri de asigurari. Criza actuala o resimtim extrem de grav, mai grav decat anticipasem. In ultimele trei luni s-a manifestat o scadere accentuata a primelor brute subscrise inclusiv pe auto. In plus se resimte si cresterea fraudelor auto", au declarat reprezentantii BCR Asigurari.

In ce priveste politele Casco, prabusirea pietei de leasing a condus la o diminuare a incasarilor companiilor de asigurari. Pe de alta parete, cresterea numarului de masini second hand a dus si la scaderea primei pentru asigurare Casco.

Una dintre solutiile pe care le intrevad asiguratorii o constituie negocierea cu service-urile cu care au contracte a tarifelor pentru manopera si pentru piese auto. O alta solutie ar fi cresterea primelor de asigurare, dar acest lucru nu este posibil decat in contextul imbunatatirii serviciilor, spun asiguratorii, iar, in plus, clientii nu mai suporta o majorare a tarifelor, din cauza crizei.

"Vom vinde din ce in ce mai greu. Trebuie sa ne axam pe scaderea daunalitatii", sunt de parere reprezentantii BCR Asigurari.

La randul lor, oficialii Omniasig spun ca si ei simt criza care se manifesta si prin cresterea daunelor totale. Cat priveste tarifele RCA si Casco, ei spun ca sunt mai mici decat media din UE, acesta fiind un alt impediment.

Frecventa de daune auto, dubla fata de UE

Radu Mustatea, presedintele Astra Asigurari, recunoaste ca frecventa de daune pe Casco este de 60%, in timp ce in UE media este de 20-30%. Motivele?

"Drumurile din Romania, traficul ingreunat, dar si comportamentul in trafic al soferilor romani, care ar trebui corectat. Alt motiv pentru care soferii romani fac multe accidente este legat, spune Mustatea, de usurinta cu care se obtin uneori permisele de conducere. Pe de alta parte, pe piata romaneasca preturile la piese auto de schimb de origine sunt duble fata de UE.

"Pretul manoperei in service este stabilit ba in lei, ba in euro, dupa cum le convine service-urilor. Se depaseste cu mult pretul manoperei din Germania, de exemplu", arata Mustatea.

Potrivit presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu, tarifele la RCA au crescut in primele 6 luni din acest an cu 11%, dar totalul cresterii pana la finele anului la RCA nu va depasi acest nivel. In 2010 scumpirea RCA va fi la asemanatoare cu cea din acest an, de 11 %, conchide Toncescu.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#romani asigurari auto CASCO, #tarife CASCO Romania , #stiri financiare