Marile burse europene inchid in scadere

Luni, 23 Februarie 2009, ora 21:47
936 citiri
Marile burse europene inchid in scadere

Marile burse ale continentului au inchis sedinta de luni in scadere, principalele actiuni ieftinindu-se pana la un nivel minim al ultimilor sase ani.

Aceasta depreciere a fost cauzata, in principal, de zvonurile ca Citigroup ar putea ceda statului un pachet mai mare de actiuni, informeaza NewsIn, citand Reuters. De asemenea, sectorul auto si-a continuat declinul, pe fondul ingrijorarilor legate de situatia cererii.

Indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a inchis sedinta in scadere cu 0,7%, la 730,73 puncte, dupa ce avansase pana la 748,46 puncte in timpul sedintei de tranzactionare. De la inceputul anului, indicele a pierdut 12%, dupa scaderea de 45% din 2008.

Pe marile piete europene, indicele FTSE 100 al bursei londoneze a coborat cu 0,99%, la 3.850,73 puncte, iar indicele Dax al bursei din Frankfurt a pierdut 1,95%, la 3.936,45 puncte. La Paris, indicele CAC 40 a inchis sedinta in scadere cu 0,82%, la 2.727,87 puncte.

Actiunile mai multor banci s-au depreciat drastic. Astfel, titlurile grupului bancar elvetian UBS s-au ieftinit cu 9%, cele ale Deutsche Bank, cu mai mult de 5%, iar actiunile Dexia, cu 12%.

"Este foarte dificil sa evaluezi investitiile in banci, din cauza incertitudinii referitoare la cate diluari ale capitalului vor mai suferi, pentru a putea ramane afaceri", a spus seful departamentului de cercetare de la Rensburg Sheppards, Andrew Bell.

Actiunile Royal Bank of Scotland (RBS) s-au scumpit, in schimb, cu 9,8%, ca urmare a relatarilor ca banca va anunta crearea unei divizii in cadrul careia sa pleseze activele nedorite.

Titlurile companiilor din sectorul auto au fost printre marii perdanti ai sedintei. Titlurile Renault s-au ieftinit cu 10,8%, iar cele ale Peugeot - cu 4,3%.

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
#burse europene, #scadere, #depreciere actiuni , #stiri financiare