Scumpirea petrolului creste ratele la credit

Luni, 28 Iulie 2008, ora 12:49
1177 citiri
Scumpirea petrolului creste ratele la credit

Ce legatura este intre pretul petrolului si rata creditului in euro? Raspunsul poate fi simplu. Cand creste pretul barilului de petrol se apreciaza euro, iar moneda americana pierde din puteri.

Aceasta combinatie a adus pentru romani o rata a creditului in euro mai mare si un rezervor de benzina mai scump. Astfel, barilul de petrol a atins un pret maxim de 147 de dolari, iar litrul de benzina se indreapta vertiginos spre pretul de 5 lei.

Insa, ultima saptamana a adus vesti mai bune pentru romani. Am asistat la o continuare ritmului accelerat de scadere a pretului petrolului, care in sedinta de joi a atins aproximativ 124 dolari pe baril, dupa ce la inceputul saptamanii precedente se tranzactiona la un maxim istoric de 147 dolari pe baril.

Acest fapt a dus la scaderea raportului euro-dolar pe parcursul primelor 3 zile ale saptamanii, tendinta resimtita si pe piata romaneasca. Mai multe companii petroliere au micsorat preturile la benzina si motorina cu cativa bani.

Leul romanesc s-a apreciat, ajungand pana la nivelul de 3,5474 lei/euro, fapt care a dus la micsorarea ratei creditelor in euro. Romanii care au reusit sa puna deoparte ceva bani au putut sa primeasca de la banci dobanzi bune pentru depozitele lor.

"Pe piata bancara, dobanzile au evoluat stabil. In prezent, pe medie, bancile ofera dobanzi de 9,36% pe an pentru un plasament clasic cu durata de 12 luni.

Exista insa instrumente de economisire oferite de unele banci care aduc randamente de peste 10% pe an. Sunt foarte populare in acest an conturile curente cu facilitate de economisire, care aduc dobanzile cele mai ridicate si, in plus, clientul poate efectua orice operatiuni doreste, de depunere sau retragere, fara ca dobanda sa fie afectata, aceasta calculandu-se in fiecare zi la soldul ramas disponibil.

Mai mult, aceste instrumente au avantajul ca sunt scutite de la plata impozitului pe dobanda", explica analistii de la KTD Invest.

Desi pe plan extern, atat in Europa, cat si in SUA, am avut o saptamana foarte aglomerata si agitata din punct de vedere al comunicatelor de indicatori macro-economici, in Romania, perioada curenta a fost foarte linistita.

Pe piata interbancara, odata cu inceperea unei noi perioade de rezerva minima obligatorie, si pe fondul unor plati mari catre bugetul de stat (pe 25 iulie a fost scadenta pentru companii la plata TVA si a impozitelor pe salarii si profit), dobanzile over-night au urcat la 10-12%.

Iar la ultima licitatie de titluri de stat, Ministerul Finantelor si Economiei a acceptat sa plateasca un randament de 10,96% pe an pentru titlurile cu maturitatea la 12 luni, in vreme ce pentru obligatiunile cu scandenta la 3 ani s-au acceptat randamente medii de 10,17% pe an.

Obligatiunile cu maturitatea la 5 ani emise la ultima licitatie au la randul lor un randament mediu anual de 9,64%.

Si pe plan extern, dobanzile au ramas relativ nemodificate. S-a simtit o tendinta de apreciere, insa abia perceptibila. "Randamentul LIBOR pentru plasamente in USD cu durata de 12 luni este acum de 3,26% fata de rata de referinta a FED care se situeaza la 2% pe an.

In acelasi timp, randamentul EURIBOR pentru plasamente in EUR cu durata de 12 luni este de 5,41% comparativ cu rata de referinta a Bancii Centrale Europene care a fost modificata la ultima sedinta de politica monetara la 4,25% pe an", mai precizeaza analistii de la KTD Invest.

Vlad Voiculescu

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#credit, #rate, #pret, #Baril, #petrol, #scumpire , #stiri financiare