Ce completezi de fapt când introduci codul IBAN. Importanța memorării combinației de cifre

Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 04:31
28514 citiri
Ce completezi de fapt când introduci codul IBAN. Importanța memorării combinației de cifre

Ai încercat de nenumărate ori să memorezi codul IBAN că să poţi completa rapid atunci când te grăbești, vrei să faci o plată online sau trebuie să completezi rapid un formular care îți solicită și datele bancare.

Ziare.com îți explică, în cadrul rubricii Banii tăi ce este de fapt codul IBAN, de ce a fost introdus și cum faci să memorezi mai repede combinația de cifre.

Orice cont curent are un număr unic de identificare, format din 24 de caractere. Acesta este denumit cod IBAN (International Bank Account Number), fiind recunoscut la nivel internaţional.

Acest tip de cod a fost introdus pentru a facilita efectuarea plăților interbancare. IBAN-ul permite identificarea beneficiarului plății, chiar și în cazul în care plătitorul nu specifica niciun alt detaliu cu privire la cont.

Primele două caractere ale codului IBAN reprezintă indicativul ţării. Pentru România, codul IBAN începe întotdeauna cu RO.

Urmează două cifre generate după un algoritm special și indicativul băncii la care este deschis contul (4 caractere) și o serie de alte 16 cifre și litere generate tot de un algoritm special.

Codul IBAN nu trebuie însă confundat cu numărul de cont, atribuit intern de instituţia financiar bancară. Acest număr de cont este recunoscut doar de către sistemul informatic al băncii respective și nu se utilizează de client pentru a face plăţi sau încasări.

Lungimea codului IBAN diferă în funcţie de ţară, dar pentru o singură ţară se foloseşte aceeaşi lungime de caractere. Spre exemplu, IBAN-ul românesc este compus din 24 de caractere, în schimb, IBAN-ul francez conţine 27 de caractere.

Asemenea unui număr de telefon internaţional, codul IBAN este utilizat pentru identificarea unui cont la nivel internaţional iar un astfel de cod este unic. Astfel, nu se găsesc două conturi bancare diferite care au acelaşi cod IBAN nicăieri în lume.

CEC Bank te învăță să fii responsabil cu banii tăi!

Citeste si:
Ce este moneda fiduciară. De ce trebuie să învăţăm despre natura schimbătoare a banilor în timp
Ce este moneda fiduciară. De ce trebuie să învăţăm despre natura schimbătoare a banilor în timp
Când vorbim despre "bani" ne gândim automat ca la acel mijloc de schimb care ne ajută sa obţinem un bun sau un serviciu în mod legal. Mai mult, în decursul sutelor şi sutelor de ani,...
O ucraineancă și-a găsit loc de muncă la o bancă din Elveția după ce a apărut câteva secunde la TV
O ucraineancă și-a găsit loc de muncă la o bancă din Elveția după ce a apărut câteva secunde la TV
O ucraineancă de 36 de ani, Oksana Kononenko, a fugit cu mama sa din Kiev în Elveția. Acolo, în urma unei scurte apariții TV a primit o ofertă de muncă la o bancă. Ajunsă în Zurich cu...
Comentarii
eu-ca
rank 5
Ptr USA si CA nu exista IBAN. Banul nu e ptr ei. I$, da.