BCR, pierderi de aproape 175 de milioane de euro in primele noua luni din 2012

Marti, 30 Octombrie 2012, ora 12:10
1999 citiri
BCR, pierderi de aproape 175 de milioane de euro in primele noua luni din 2012

Banca Comerciala Romana (BCR) a inregistrat pierderi nete dupa achitarea taxelor si a intereselor minoritare de 762,5 milioane de lei (172,1 milioane de euro), in primele noua luni din acest an, in comparatie cu un profit de 67,6 milioane de lei in perioada similara a anului trecut.

Potrivit oficialilor bancii, rezultatele slabe au drept cauza continuarea provizionarii prudente. Cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru credite si avansuri a totalizat 2,635 de miliarde de lei (594,7 milioane de euro), in primele noua luni ale anului 2012, comparativ cu 1,609 miliarde de lei in perioada similara din 2011, reflectand impactul evolutiei scazute a economiei romanesti asupra companiilor si a sectorului imobiliar.

"Aceasta evolutie a provizioanelor a condus la o crestere a ratei de acoperire a creditelor neperformante la 57,2%, la sfarsitul lunii septembrie 2012, comparativ cu 50,6%, la finele anului 2011. Rata de acoperire a creditelor neperformante incluzand garantiile colaterale s-a mentinut la 109,9% la 30 septembrie 2012, in pofida unei reevaluari a garantiilor colaterale. Rata creditelor neperformante a fost 25,8% din portofoliul total de credite la sfarsitul lunii septembrie 2012", se arata in raportul bancii.

BCR si-a mentinut, totusi, pozitia de lider pe piata bancara locala, in al treilea trimestru, cu o cota de piata de circa 20 la suta dupa active.

Portofoliul de credite a continuat sa creasca in perioada iulie - septembrie, in contextul unei cereri de credite inca redusa si al unui management al riscurilor intarit. Volumul agregat al creditelor acordare clientilor (inainte de provizioane, IFRS) a crescut cu 3,1% fata de inceputul anului, pana la valoarea de 55,037 de miliarde de lei (12,127 miliarde de euro) de la 53,376 miliarde de lei (12,346 miliarde de euro) la finele anului 2011, in special datorita creditarii retail.

"Pe segmentul de creditare retail cererea de credite de consum a ramas modesta, alaturi de un declin al cererii de credite pentru microintreprinderi. Pe segmentul creditelor garantate, tendinta pietei este inca orientata, in cea mai mare parte, catre imprumuturile acordate prin programul Prima Casa 4", se arata in raport.

In primele noua luni din acest an, profitul net al bancii-mama, Erste Bank, a fost de 597,3 milioane de euro, in comparatie cu o pierdere de 973 de milioane de euro, in septembrie 2011.

Potrivit lui Andreas Treichl, director executiv al Erste Group Bank, rezultatul pozitiv s-a obtinut pe fondul unui profit operational stabil si al costurilor de risc mai reduse. Acesta precizeaza ca la rezultat au contribuit profiturile din Austria, Cehia si Slovacia, dar si stabilizarea situatiei din Romania.

Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
#pierderi BCR, #profit Erste Bank, #rezultate financiare BCR , #stiri BCR