Ziare.com

BNR salveaza bugetul cu un miliard de lei

Miercuri, 02 Decembrie 2009, ora 08:49

   

BNR salveaza bugetul cu un miliard de lei
8% din incasarile din impozitul pe profit vin de la Banca Nationala a Romaniei, care a varsat la buget 992 de milioane de lei, arata executia bugetara de la finele lunii octombrie.

In 2008, desi BNR a avut profit, banii au fost folositi pentru acoperirea pierderilor inregistrate in perioada 1997-2007, informeaza Standard.ro.

Datele privind executia bugetului general consolidat arata ca impozitul pe profit a generat, in primele zece luni din 2009, venituri de 11,13 miliarde de lei.

"Cred ca a fost vorba despre reevaluarea rezervelor valutare, dar probabil ca s-a facut profit si din interventii. E bine ca Banca Nationala poate sprijini bugetul. Oricum, banca centrala este o institutie independenta si nu are ce face cu profitul", a spus economistul-sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc.

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, impozitul pe profit varsat de banca centrala "nu salveaza bugetul, dar il ajuta".

"BNR este 'supus austriac' si are de dat 80% profit. Este singura institutie din Romania care nu se incadreaza in cota unica, pentru ca legea prevede ca 80% din profitul bancii se varsa la buget", a explicat oficialul BNR pentru The Money Channel.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1768 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Intrebari pentru viitorul presedinte

"Parca niciodata in ultimele doua decenii nu s-a cascat o mai mare prapastie intre o clasa politica inclestata intr-o crincena batalie electorala si o natiune care geme sub povara unei crize de o gravitate fara precedent. Un guvern struto-camila din punct de vedere politic si slab din punct de vedere administrativ a gestionat foarte modest situatia creata de un tsunami care a lovit Romania, incepind cu martie/aprilie, cu o forta mult mai dramatica decit se anticipa. S-au facut planuri anticriza pe genunchi, nimeni nici macar nu mai tine minte asa-zisele masuri care, oricum, nu au fost aplicate niciodata, asta dupa ce au fost anuntata cu o enfaza pe care doar inocenta profesionala ti-o poate conferi".
Vezi continuarea pe http://www.bloombiz.ro/finante/intrebari-pentru-viitorul-presedinte

 

Banca Nationala care nu mai este a Romaniei decat cu numele!

Banca Nationala a Romaniei a devenit un "stat" in "stat" care dicteaza politici economice interne si externe, fara nici un control din partea "natiunii"! Guvernatorul BNR isi propune ca strategie nationala renuntarea la leu si trecerea la Euro, fara sa intrebe pe romani daca vor sau nu si fara sa explice consecintele (chiar daca ar vrea nu le-ar putea spune pe bune!) Cine va mai avea vr-un control asupra masei monetare nationale si a concordantei ei cu nivelul de bunuri si servicii produse, adica asupra inflatiei, intr-o Europa cu o BCE, care nu este supusa nici unui control privind emisia monetara si specularea ei? Nici nu trebuie, ca asa este capitalismul pietei libere: speculatiile financiare prin cursul de schimb valuatar, burse si alte sisteme financiare elevate, permit "oligarhilor interni si mai ales externi", valorificare banilor fara valoare (bani FIAT in limbajul economic) sub ochiul bland al BNR, BCE, FMI, BM, etc! Asta-i piata libera! BNR face profit, din ce? Ati ghicit de pe urma hartiilor frumos colorate! Ajuta bugetul? Ce frumos, dupa ce i-a secatuit toate sursele economice principale sprijinind marea inflatie ce a dus la devalorizarea leului de 10.000 ori (adica saracirea natiunii romane cam in acelas ritm! Nu poate exista stabilitate si progres economic atata timp cat nu exista un control national, al Guvernului, ca pentru acest lucru il alege populatia, asupra concordantei dintre masa monetra si cantitatea de bunuri produse! Inversarea funcitiei banilor(de catre BNR, transformata in Banca Centrala) - in loc de functie de conexiune inversa negativa a activitati economice, in functie de comanda si speculatie economica, face ca Bugetul Romaniei sa fie un fel de "cersetor national si international"! Felicitari BNR ca ne-ai ajutat cand nu avem nevoie si ne-ai luat cand aveam nevoie (ca sa citez din memoria mea de gen feminin, rolul bancherului prezentat in urma cu ceva ani de dl Mugur Isareascu, intr-o emisiune publica televizata, cu mult haz!)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor