Rezerva scade, euro creste

Luni, 05 Ianuarie 2009, ora 19:02
3489 citiri
Rezerva scade, euro creste
Foto: Euro26

Pe fondul pierderilor de aproape un miliard de euro din rezerva valutara, Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a mai intervenit in piata pentru a salva leul de la caderea libera.

Cursul afisat azi de BNR, de 4,0296 lei pentru un euro, marcheaza cea mai mare depreciere a monedei nationale din ultimii patru ani, cand, pe 11 noiembrie 2004, cursul depasea 4,0367 lei pentru un euro. Prima sedinta din 2009 a fost insa incheiata la valoarea de 4,06 lei/euro, bancile vanzand pana la nivelul de 4,0660 lei/euro.

BNR a testat piata pentru ultima data in 2008 pe 29 decembrie, cerand cotatii fara sa realizeze tranzactii. La sfarsitul anului trecut, leul se situa la valoarea de 3,9852 pentru un euro, specialistii sustinand ca BNR a intervenit in piata pentru a mentine cursul sub pragul de 4,000 de lei pentru un euro.

Ultima interventie directa recunoscuta de BNR a avut loc in octombrie 2008, cand a vandut 40 de milioane de euro. In acel moment, cursul ajunsese la 3,85 de lei pentru un euro. Scaderea rezervei valutare pune Banca Centrala intr-o situatie dificila, nefiind capabila de a mai interveni in piata prin intermediul vanzarii de euro. De asemenea, BNR nu mai poate interveni pentru a echilibra deficitul de cont bancar.

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei sunt constituite din active denominate in euro (63 %), dolari SUA (32,55%), lire sterline (4%) si alte valute (0,45 %).

In acelasi timp, rezerva valutara a BNR a coborat la la 26,22 de miliarde de euro, cu 974 de milioane de euro mai putin decat in luna precedenta. Iesirile totale de valuta s-au ridicat la 2,59 miliarde de euro, dar intrarile doar de 1,58 miliarde de euro.

Potrivit reprezentantilor Bancii Centrale, pierderile sunt, de fapt, un efect al deprecierii dolarului si a lirei sterline fata de euro, pe parcursul ultimelei luni. Totusi, comparativ cu decembrie 2007, rezerva valutara a BNR a inregistrat o crestere de aproximativ un miliard de euro in ultimul an, iar rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, valoarea acesteia fiind evaluata la peste doua miliarde de euro. Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei sunt constituite din active denominate in euro (63 %), dolari SUA (32,55%), lire sterline (4%) si alte valute (0,45 %).

Romania nu este singura tara din zona a carei moneda nationala s-a depreciat pe fondul schimbarilor monetare internationale aparute inceputul acestui an. Astfel, zlotul polonez s-a depreciat de la 4,1 unitati pentru un euro la 4,1450 unitati/euro, iar forintul de la 265 unitati/euro la 267,25 unitati/euro.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#crestere cotatie euro, #BNR reactie, #interventie BNR , #banci