Ziare.com

BNR reduce rata dobanzii de politica monetara la 2%, in urma epidemiei de coronavirus

Vineri, 20 Martie 2020, ora 18:12

   

BNR reduce rata dobanzii de politica monetara la 2%, in urma epidemiei de coronavirus
BNR a decis vineri reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la suta, la 2,0 la suta incepand cu data de 23 martie, in contextul adoptarii unui pachet de masuri menit sa atenueze impactul situatiei generate de epidemia de coronavirus asupra populatiei si companiilor romanesti.

Nivelul ratei dobanzii de politica monetara nu a mai fost schimbat din luna mai 2018.

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei s-a intrunit vineri intr-o sedinta de urgenta si a adoptat pachetul de masuri.

In actualul context intern si international si in baza informatiilor si analizelor privind evolutiile macroeconomice si financiare in continua schimbare, Consiliul de administratie al BNR a hotarat urmatoarele:

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

- Reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la suta, la 2,0 la suta incepand cu data de 23 martie 2020;

- Ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-0,5 puncte procentuale de la +/-1 punct procentual. Astfel, incepand cu 23 martie 2020, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la 1,50 la suta, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se reduce la 2,50 la suta, de la 3,50 la suta. Pe acest fond, este de asteptat ca principalele cotatii ROBOR sa cunoasca o ajustare descendenta semnificativa;

- Furnizarea de lichiditate institutiilor de credit prin intermediul operatiunilor repo (operatiuni reversibile cu titluri de stat) in vederea asigurarii functionarii fluente a pietei monetare si a altor segmente ale pietei financiare;

- Cumpararea de titluri de stat in lei de pe piata secundara in vederea consolidarii lichiditatii structurale din sistemul bancar care sa contribuie la finantarea in bune conditii a economiei reale si a sectorului public.

In functie de evolutia situatiei, Consiliul de administratie se declara pregatit sa decida si reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si a celei aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit.

"Avand in vedere gradul ridicat de incertitudine al evolutiilor economice si financiare, Consiliul de administratie al BNR a hotarat, totodata, suspendarea calendarului sedintelor de politica monetara anuntat anterior, urmand ca sedintele pe probleme de politica monetara sa aiba loc ori de cate ori va fi necesar. Consiliul de administratie al BNR urmareste cu atentie evolutia situatiei, deciziile sale avand ca obiectiv asigurarea stabilitatii macroeconomice si buna functionare a sistemului bancar, a pietelor financiare in folosul populatiei si companiilor romanesti", precizeaza BNR.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre BNR dobanda politica monetara
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 3399 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

La Americani

A ajuns la zero...si poate deveni si negativa,daca e cazu.

 

Deci RON-ul ajunge la 5 Roni pentru 1 EURO

e logic si util....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor