Sistemul de creditare, ucis de criza si normele BNR

Vineri, 21 Noiembrie 2008, ora 16:18
2201 citiri
Sistemul de creditare, ucis de criza si normele BNR

Normele impuse de Banca Nationala a Romaniei si criza financiara au stopat creditarea fortand totodata romanii sa isi tempereze nevoia de a apela la imprumuturile oferite de banci.

Bancherii sunt de parere ca atat criza financiara internationala cat si noile norme impuse de BNR ucid sistemul de creditare din Romania, informeaza Financiarul.

Daca cele doua evenimente nu ar fi avut loc nici creditarea nu ar fi inghetat.

In aceste conditii, luna octombrie este considerata una din cele mai dificile perioade din istoria creditarii postdecembriste. Totodata nici pentru urmatoarele luni nu se intrevede o perioada favorabila pentru creditare.

Potrivit bancherilor ar fi fost de preferat ca cele doua evenimente sa nu se intalneasca in acelasi timp pe teritoriul tarii noastre. Acestia mai sunt de parere ca in conditiile in care criza financiara nu poate fi amanata, normele BNR ar fi trebuit sa fie programate pentru o alta perioada.

Astfel nu am fi asistat la o inghetare a sistemului de creditare ci doar la o incetinire a acestuia.

"In luna octombrie, activitatea de creditare a inghetat, pur si simplu. Cati romani mai solicita un imprumut si cati il si primesc? Valul acesta de restrictionari la creditare de-abia incepe. Exista o tendinta de prudentialitate manifestata atat de banci, cat si de catre solicitanti, care cred ca se va accentua in perioada urmatoare", a declarat Raluca Dobre, analist financiar in cadrul Ipoteci Direct.

Chiar daca bancile si-au reluat partial activitatea sunt mult mai prudente.

"In prezent bancile acorda credite, insa cu grad de indatorare mult diminuat, de la 70% spre 40%-35%, avans minim obligatoriu in cazul creditelor ipotecare si diminuare a cotei de finantare la 50% din garantii. Unele banci au eliminat anumite categorii de venituri, precum cele provenite din chirii, bonusuri, bonuri de masa sau.

In acest context, foarte multi dintre solicitanti sunt in situatia de a nu se mai incadra la sumele promise de banci anterior sau nu se mai califica deloc la credit", a mai adaugat Raluca Dobre.

Potrivit specialistilor perioada actuala va tempera pofta romanilor de a obtine un credit. In acelasi timp pe termen scurt, pana la reglarea conditiilor de piata, numarul creditelor ipotecare va inregistra scaderi semnificative urmand apoi sa revina pe un trend crescator.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#criza economica, #creditare banci, #credite, #norme BNR, #bancheri, #banci , #norme bancare