BNR, tot mai neputincioasa in fata deprecierii leului

Luni, 31 Martie 2008, ora 19:05
2797 citiri
BNR, tot mai neputincioasa in fata deprecierii leului

Saptamana trecuta BNR a majorat, in premiera, a patra oara consecutiv dobanda de referinta pana la 9,5%, intr-o incercare disperata de a opri deprecierea accelerata a leului. Moneda autohtona s-a apreciat in ziua de dinaintea anuntului, 25 martie, pana la 3.7083 lei pentru un euro, dar se pare ca a fost doar un foc de paie.

Incepand cu urmatoarea zi leul a revenit pe trendul descendent, viteza de depreciere fiind insa mult mai scazuta, astfel ca pe 28 martie un euro s-a tranzactionat cu 3,7202 lei. Pe de alta parte, se pare ca investitorii nu au fost prea incantati de actuala crestere a dobanzii de politica monetara a BNR-ului si se uita mai mult la cifrele statistice, astfel ca pentru luna martie este prognozata o inflatie anuala de 8,3-8,5%.

O apreciere a monedei nationale ar fi de asteptat sa aiba loc in luna mai, dupa ce vor fi publice toate datele statistice si evolutia economiei romanesti va fi apreciata ca pozitiva.

BNR continua gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata si mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 6 mai 2008 cand va fi analizat si aprobat noul raport trimestrial asupra inflatiei.

Pe de alta parte, Institutul National de Statistica a anuntat ca in anul 2007 numarul de locuri de munca vacante a fost de 2,06%, in crestere cu 0,28 puncte procentuale fata de anul precedent. Cea mai mare oferta de locuri de munca s-a inregistrat in activitatile din administratia publica (6,76%) si in cele din sanatate si asistenta sociala (5,94%).

In luna februarie au fost eliberate un numar de 4.096 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 70 % fata de luna ianuarie 2008 si cu 29,3% fata de luna februarie 2007. in primele doua luni din acest an s-au eliberat 6.507 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu circa 12% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent.

Pe piata valutara, cea mai puternica evolutie de saptamana trecuta a apartinut raportului EUR/USD care marti si miercuri a urcat foarte mult, de la circa 1,54 dolari la un euro pana peste 1,5850 dolari la un euro. Aceasta tendinta a fost rezultanta evolutiei descendente a raportului USD/JPY, concomitent cu cresterea cursului EUR/JPY si a fost declansata printre altele de rezultatele destul de bune pe plan macroeconomic venite din Europa in zilele de marti si miercuri.

Fiind atat de aproape de maximul istoric de la 1,5905 este de asteptat ca raportul EUR/USD sa tina capul de afis al pietei valutare si in aceasta saptamana, nervozitatea in piata fiind destul de mare in apropierea unui nivel de pret atat de important.

Piata monetara interbancara ramane cu dobanzile la nivelul de 9,50 - 10,50% pe an pentru depozitele pe termen foarte scurt, de pana intr-o saptamana, dupa inceperea unei noi perioade de rezerve monetare obligatorii si majorarea dobanzii de politica monetara.

Pe plan extern dobanzile la dolar au mai crescut usor dupa scaderea destul de vizibila de saptamana trecuta in vreme ce pentru euro dobanzile nu au fluctuat semnificativ, randamentele EURIBOR la euro fiind doar in usoara crestere.

Vlad Voiculescu

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#BNR, #leu, #curs, #euro, #depreciere , #stiri BNR