Nasdaq înregistrează cel mai bun semestru din 1999 datorită Inteligenței Artificiale

Advertorial
Marti, 11 Iulie 2023, ora 18:29
2840 citiri
Nasdaq înregistrează cel mai bun semestru din 1999 datorită Inteligenței Artificiale
FOTO: capex.com

Frenezia globală legată de "inteligența artificială" a impulsionat câștigurile corporative. Companii precum Microsoft, Alphabet și Nvidia, care dezvoltă tehnologii de inteligență artificială sau soluții hardware pentru dezvoltarea acesteia, au obținut câștiguri mari, în timp ce companiile cu o expunere redusă sau inexistentă la acest domeniu au rămas în urmă.

În condițiile în care inflația, creșterea dobânzilor și riscurile de recesiune conturează un context economic dificil, euforia din jurul inteligenței artificiale care a acaparat piața bursieră, pare să fie primul răspuns pentru cei care își pun întrebarea ce acțiuni să cumpăr.

Indicele Nasdaq a crescut cu aproape 40% în prima jumătate a anului 2023, înregistrând cea mai bună performanță semestrială de după 1999. Giganții tehnologici cu mega capitalizare au fost principala forță motrică în acest sens (Nvidia +184,84% YTD, META +133,66% YTD, Tesla +120,88% YTD), atenuând impactul unui tablou economic de altfel sumbru, dominat de riscuri tot mai mari de recesiune, în condițiile în care inflația și dobânzile mari continuă să lovească.

Sursa: Capex.com

Cine sunt Beneficiarii?

În loc să susțină start-up-uri ”în vogă” sau să se grăbească să investească în afaceri supraevaluate din spectrul inteligenței artificiale care ar putea eșua, s-ar putea dovedi mai înțelept ca investitorii să adopte o perspectivă laterală și să susțină companii tehnologice care și-au dovedit deja eficiențe și care ar putea beneficia de acest trend pe termen lung.

Locul 1 - Nvidia Corporation, 184.84% randament YTD

Până acum, Nvidia este câștigătorul clar al cursei înarmării în domeniul inteligenței artificiale. Este compania care pare cel mai bine poziționată pentru a domina acest sector în plină dezvoltare, în timp ce tot mai mulți investitori încep să conștientizeze potențialul inteligenței artificiale.

Nvidia oferă practic o soluție completă la ceea ce au nevoie clienții pentru a-și atinge ambițiile în materie de inteligență artificială. Compania își controlează întregul ecosistem, atât în ceea ce privește partea de hardware, cât și cea de software, la fel ca Apple, ceea ce o poziționează cu câțiva ani înaintea rivalilor.

Locul 2 - Meta Platform Inc., 133.66% randament YTD

Acțiunile Meta au înregistrat un salt în acest an, după ce profiturile gigantului tehnologic din primul trimestru au depășit așteptările de pe Wall Street. Directorul general Mark Zuckerberg a făcut cunoscute, de asemenea, planurile gigantului tehnologic în zona inteligenței artificiale și s-a angajat să mențină costurile la un nivel scăzut.

În cadrul unei convorbiri telefonice ulterioare raportării câștigurilor, Mark Zuckerberg a lăudat eforturile companiei în sfera inteligenței artificiale și a promis că va ține cheltuielile sub control. Fondatorul și directorul general al Meta a declarat că datorită recomandărilor AI, oamenii au petrecut cu peste 24% mai mult timp pe Instagram de când a fost integrată secțiunea Reels a rivalului TikTok.

Locul 3 - Tesla Inc., 120.88% randament YTD

Prețul acțiunilor Tesla a crescut neîncetat timp de câteva luni, iar Wall Street începe să se gândească dacă nu cumva această creștere fulminantă a dus la o supraevaluare a acțiunilor EV.

Acțiunile au înregistrat un salt de 57% de la sfârșitul lunii aprilie, investitorii fiind încurajați de semnarea de către CEO-ul Elon Musk a unor acorduri pentru statiile de încărcare cu Ford și GM, în timp ce acțiunile Big Tech au crescut, de asemenea, preponderent datorită evoluției AI ca temă de investiții.

Acțiunile Tesla tocmai au consemnat cea mai bună creștere de două trimestre din 2020.

Cu toate acestea, Barclays, Morgan Stanley și Goldman Sachs au pus la îndoială această evaluare în ultimele două săptămâni, toate cele trei bănci revizuind în scădere ratingul Tesla de la "buy" la "hold".

Este Inteligență Artificială o bulă?

Chiar dacă cursa pentru supremație în domeniul Inteligenței Artificiale abia a început, în piețe, care încă se resimt de pe urma catastrofei dot com din anul 2000, există deja îngrijorări cu privire la faptul că inteligența artificială ar putea fi următoarea bulă.

Deși multe acțiuni individuale au evaluări foarte mari datorită inteligenței artificiale, în general, suntem încă departe de limitele extreme ale bulei dot com. De exemplu, chiar înainte ca bula dot com să explodeze în 2000, indicele tehnologic Nasdaq 100 se tranzacționa la un multiplu de 175 de ori mai mare decât EPS. Valoarea actuală este de 33x, ceea ce reprezintă mai puțin decât media pe 10 ani.

Având în vedere câștigurile preconizate pentru următoarele 12 luni, raportul este chiar mai mic în acest moment, de 28x. Acest lucru indică două aspecte importante. În primul rând, investitorii nu s-au înghesuit prea repede să cumpere următorul hype, așa cum au făcut-o în trecut, iar așteptările sunt încă modeste. În al doilea rând, în ciuda eforturilor companiilor și investitorilor de a se impune în acest domeniu complet nou și într-o evoluție rapidă, inteligența artificială nu a determinat încă o îmbunătățire a previziunilor privind câștigurile pe piața mai largă.

Având în vedere acest lucru, piețele ar trebui să fie deosebit de vigilente în ceea ce privește evaluarea. Fără îndoială, vor exista din ce în ce mai multe companii care vor fi împinse în lumina reflectoarelor de fenomenul AI și care vor crește pe măsură ce vor găsi noi domenii de utilizare, în special cele mai profitabile din punct de vedere financiar. Unii dintre primii beneficiari și-ar putea vedea evaluările premium puse la încercare și riscă să le piardă dacă nu reușesc să se ridice la înălțimea așteptărilor.

NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA, cunoscută pentru soluțiile sale avansate de procesare AI, își îndreaptă acum atenția către o nouă piață emergentă: cea a roboților umanoizi. CEO-ul companiei, Jensen Huang,...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#bursa, #investitii, #inteligenta artificiala , #bursa