Cum s-a fasait pseudo-scandalul manualului de istorie al judetului

   

Punct final in asa-zisul scandal al manualului de istorie a judetului Buzau, realizat la initiativa Primariei, pentru a fi folosit drept suport didactic pentru cursul optional de istorie locala pe care elevii buzoieni si-l opt alege in clasa a VII-a. Manualul a fost realizat de un colectiv coordonat de dr. Marius-Adrian Nicoara, din care au facut parte Constantin Coman, Valeriu Nicolescu si Dumitru Scorosanu.
Lansarea acestuia a avut loc pe 23 septembrie in amfiteatrul Colegiului National Pedagogic "Spiru Haret", prima institutie in care parintii au optat ca elevii de clasa a VII-a sa studieze istoria Buzaului ca materie optionala. "Am ales sa realizam acest manual pentru ca este foarte important ca elevii sa inteleaga de mici cine suntem noi, buzoienii, si care este istoria noastra locala", declara atunci primarul Constantin Toma. De asemenea, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean spuneau ca foarte multe alte scoli buzoiene, inclusiv din mediul rural, si-au manifestat interesul de a folosi acest manual.

Dupa cateva zile, insa, directorul Muzeului Judetean, arheologul Daniel Costache, a semnalat, pe postul national de televiziune, mai multe asa-zise erori pe care a sustinut ca le-ar fi gasit in manualul optional de istorie a judetului Buzau. Inca de la inceput, orice om cu scaun la cap ar fi putut sa isi dea seama de ,,seriozitatea" demersului respectiv, dat fiind ca, intamplator, datele blamate de Costache au fost culese dintr-o lucrare aparuta sub egida... Muzeului Judetean! Numai ca Daniel Costache nu s-a lasat pagubas si s-a pus pe reclamatii pe care le-a adresat Ministerului Educatiei Nationale, Academiei Romane, Institutiei Prefectului si altor institutii mai mult sau mai putin avizate, reclamatii prin care cerea, nici mai mult, nici mai putin, obligarea Inspectoratului Scolar sa retraga respectivele manuale. Ce-i drept, Costache a omis sa scrie la Sfantul Scaun, la ANRSC si la RAJA Constanta, drept pentru care a obtinut, dupa cum vom vedea in continuare, doar o victorie de etapa.

Mergand pe prezumptia bunei credinte a petentului, doctor in arheologie, Academia Romana a luat oarecum pe nemestecate observatiile acestuia din memoriul-reclamatie si a recomandat Ministerului Educatiei sa ceara Inspectoratului Scolar ,,masuri urgente pentru retragerea din scoli a acestei pseudo-lucrari de istorie". La o analiza mai atenta insa, aceeasi institutie isi revizuieste punctul de vedere.

,,In urma adresei noastre, inregistrate la MEN cu nr. 388808, din 9 octombrie 2019, trimisa dumneavoastra si unor autoritati locale din judetul Buzau, in legatura cu un suport didactic optional de istorie locala, destinat elevilor din claa a VII-a, am convenit de comun acord cu autorii sa procedam, prin implicarea Sectiei de stiinte istorice si arheologice a Academiei Romane, la o revizuire a textului, in vederea unei editii a II-a, imbunatatite, a lucrarii. Am constatat, la o analiza mai atenta, ca, in linii mari, cartea nu se abate de la principiile fundamentale de abordare a trecutului romanilor si ca, prin urmare, sunt necesare doar mici interventii punctuale. Va vom instiinta de indata ce lucrurile vor fi indreptate si se va putea trece la publicarea unei noi editii", arata presedintele Academiei Romane, Ioan-Aurel Pop, intr-o scrisoare adresata secretarului de stat pentru Invatamantul Preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei Nationale, Ionel Florian Lixandru.

Cu alte cuvinte, ,,pseudo-lucrarea de istorie", asa cum a zugravit-o directorul Muzeului Judetean, Daniel Costache, in ochii responsabililor Academiei Romane, s-a dovedit a fi un manual care nu necesita decat mici interventii punctuale, si de pe care elevii de clasa a VII-a pot invata fara grija sub indrumarea cadrelor didactice specializate. Ca in bancul cu sovieticul despre care se spunea ca i s-a dat un autoturism Pobeda in Piata Rosie, dar care s-a dovedit a nu fi autoturism, ci ceas, care nu i s-a dat, ci i s-a luat. Chestie de nuanta, nu?

Tot drept o chestie de nuanta ar trebui pusa problema demisiei lui Daniel Costache dupa acest deznodamant; mai precis a culorii hartiei pe care o va scrie: alba, daca o va inainta sefului ierarhic, sau roz, daca va trebui vizata de un cunoscut doctor in Istorie din Buzau, care a fost indrumat, la randul sau, de si mai cunoscutul academician Dan Berindei, presedintele Sectiei de Stiinte Istorice si Arheologice al Academiei Romane.
Vineri, 01 Noiembrie 2019, ora 02:07
Sursa: Opinia Buzau

Opinia Buzau
Cele mai citite stiri
Lacurile cu zeci de lebede care au "uitat" sa migreze, derutate de caldura nefireasca VIDEO
In toiul iernii, o balta de langa Buzau este la fel de populata cu pasari ca in timpul verii. Pe ...
Buzau: Petrecere de botez cu peste o suta de persoane, intrerupta de politisti si jandarmi - VIDEO
O petrecere de botez, la care participau peste 100 de persoane, a fost intrerupta, duminica seara, ...
Dispar caii si carutele Baraganului. Pe vremuri, mai toti gospodarii aveau atelaje
Caii au ajuns animale din ce in ce mai rare in satele din Baragan. Cel mai clar exemplu vine din ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor