Cu cat au scazut chiriile la apartamente si garsoniere

Luni, 07 Octombrie 2013, ora 11:57
2794 citiri
Cu cat au scazut chiriile la apartamente si garsoniere

In conditiile in care, in septembrie 2013, oferta de apartamente date spre inchiriere a crescut cu 14% fata de prima luna de toamna din 2012, proprietarii au fost nevoiti sa mentina chiriile la acelasi nivel cu cele solicitate in 2012, sau chiar sa mai scada din pret in cazul locuintelor cu 4 camere, reiese din raportul lunar de monitorizare realizat de AnunturiParticulari.ro.

In prima luna din aceasta toamna, numarul de oferte noi de inchiriere a crescut cu 34% fata de luna anterioara si s-a majorat cu 14% fata de aceeasi perioada din 2012, ceea ce insemna ca s-au eliberat multe apartamente.

Chiriasii se muta pentru ca au de unde alege, iar preturile sunt la acelasi nivel din 2012 sau chiar mai mici. In acelasi timp, unii chiriasi intentioneaza sa achizitioneze o locuinta, ceea ce va duce la aparitia altor apartamente goale.

Numarul de oferte

Potrivit raportului lunar de monitorizare realizat de AnunturiParticulari.ro pe baza tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe Internet, remis Ziare.com, in luna septembrie a acestui an, pe piata inchirierilor s-au inregistrat 3.873 de oferte noi, ceea ce reprezinta o crestere de 14% fata de aceeasi perioada din 2012.

Asadar, luna trecuta cele mai multe oferte noi au venit din partea proprietarilor de apartamente cu 2 camere - 1.593 de oferte.

Tot in luna septembrie, circa 1.398 de bucuresteni si-au dat spre inchiriere garsonierele.

In cazul locuintelor cu 3 camere, numarul ofertelor noi a fost de 722. In timp ce pe segmentul apartamentelor cu 4 camere, numarul ofertelor a fost de 160 de unitati.

Evolutia preturilor

In luna septembrie 2013, chiriile medii solicitate de proprietari au fost cu 10% mai mici decat in aceeasi perioada din 2012, in cazul apartamentelor cu 4 camere. Daca in septembrie 2012 proprietarii solicitau 645 de euro pe luna pentru a inchiria o locuinta cu 4 camere, in septembrie 2013 acestia cereau 583 de euro.

In cazul garsonierelor si apartamentelor cu 3 camere, chiriile au scazut cu circa 1%. Asadar, in septembrie 2013 se cerea o chirie lunara de 226 de euro, mai putin cu 2 euro decat in aceeasi perioada din 2012.

In ultimul an, chiria medie solicitata pentru o locuinta cu 3 camere a scazut cu 3 euro, ajungand la o valoare de 416 euro.

Potrivit raportului citat, in septembrie 2013, chiriasii puteau plati 314 de euro pe luna pentru un apartament cu 2 camere, ceea ce inseamna o crestere de 2 euro fata de aceeasi perioada din 2012.

C.P.

Citeste si:
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, 19 mai, că, în acest moment, ”nu este nevoie” de intervenţia României pentru a trimite armament în Ucraina. ”În...