La portile dezvoltatorilor imobiliari din Romania bate vantul falimentului

Joi, 28 August 2008, ora 15:35
2837 citiri
La portile dezvoltatorilor imobiliari din Romania bate vantul falimentului

Proiecte reziliate si societati de constructii falimentare, in acesti termeni incep sa vorbeasca analistii despre piata imobiliara din Romania. Toate problemele financaire ale dezvoltatorilor se trag de la cresterea costurilor de constructie si de la limitarea creditarii pentru populatie.

Printre factorii care au condus la majoarea pretului de constructie cu 30% in acest an se numara triplarea pretului la otel-beton, dublarea salariilor oferite muncitorilor si cresterea cu 15%-20% la pretul cimentului.

Problemele constructorilor si dezvoltatorilor se vor acutiza treptat pe tot parcursul acestui an, astfel incat varful crizei imobiliare sa fie atns in 2009.

Daca majorarea pretului la ciment a starnit ingrijoare in randul constructorilor, cresterea cu peste 180% a pretului la otel-beton este mai mult decat alarmanta pentru dezvoltatorii rezidentiali, lucru recunoscut chiar de reprezentantii Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).

"Cand costurile de constructie cresc cu 20% la otel-beton si la ciment, firmele de constructii se ingrijoreaza. Preturile la otel-beton si ciment au crescut atat de mult, pentru ca pe aceste piete este o situatie de monopol", a precizat Adriana Iftime, directorul general al PSC, citata de Financiarul.

In plus, dezvoltatorii imobiliari nu isi pot permite sa majoreze preturile de vanzare, in conditiile in care cumparatorii si-au amanat achizitiile pentru perioada in care preturile vor scadea drastic. Asteptarile romanilor sunt justificate, mai ales ca pretul imobiliarelor este de cateva ori mai mare decat in regiune, lucru recunoscut si de investitorii americani.

"Daca Romania ar putea fi comparata cu restul statelor din regiune, preturile terenurilor in momentul de fata ar trebui sa fie de trei-patru ori mai mici, in timp ce chiriile ar trebui sa fie si ele cu circa 20% mai mici. Romania este o tara mare si inca destul de goala, dar in materie de preturi ale terenurilor, proprietarii au logica celor din Irlanda sau din centrul New York-ului", a declarat Sven Lemmes, country manager al AIG/Lincoln in Romania, citat de Ziarul Financiar.

Chiar daca cresterea costurilor ar putea fi acoperita din reducerea cotei de profit, dezvoltatorii nu isi pot finaliza proiectele din cauza lipsei fortei de munca. Chiar daca pentru un muncitor cu inalta calificare se ofera peste 1.000 de euro salariu pe luna, iar personalul necalificat este adus din strainatate, deficitul de forta de munca ramane inca foarte mare.

Nu este exclusa nici posibilitatea ca o parte dintre cumparatori care si-au anuntat intentia de a achizitiona o locuinta in ansamblurile rezidentiale noi sa fi renuntat la aceasta idee, preferand sa investeasca o suma similara intr-o casa pasiva. Acesta din urma poate fi cumparata cu banii dati pe un apartament cu trei camere, dar are o suprafata de pana la doua ori mai mare.

Recuperarea investitiei facute pentru echiparea unei case cu instalatii de incalzire si generare a energiei elecrice din surse regenerabile se realizeaza in cel mult trei ani si jumatate, in vreme ce reabilitarea termica a unui apartament vechi se amortizeaza in cel putin sapte ani.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#criza imobiliara, #constructori falimentari, #probleme financiare, #dezvoltatori , #imobiliare