Idei pentru casa ta: Secretul unei alei perfecte

Marti, 22 Aprilie 2014, ora 07:56
24738 citiri
Idei pentru casa ta: Secretul unei alei perfecte

Nu trebuie sa subestimezi importanta niciunui element din curtea ta, iar drumul de acces catre garaj este unul dintre acestea. Este esential ca acesta sa fie proiectat cat mai eficient, astfel incat utilitatea lui sa fie maxima.

Daca este realizat asa cum trebuie, acest drum trebuie sa fie destul de larg incat sa se poata face diverse manevre cu masina pe el, suficient de puternic incat sa faca fata masinilor de diverse tonaje (de exemplu, un camion care aduce mobila sau diverse obiecte cumparate) si construit astfel incat sa permita scurgerea apei care poate cadea de pe acoperis, potrivit This Old House.

Un astfel de drum reprezinta si un fel de extindere a casei si ar trebui sa fie o placere sa mergi pe el.

Daca vrei sa fie mai interesant, il poti proiecta cu una sau doua curbe. Desi acestea presupun mai mult spatiu, ii confera o anumita gratie.

Aleea din fata garajului ar trebui sa aiba o latime cuprinsa intre trei si 3,6 metri, iar la curbe este indicat ca latimea sa depaseasca patru metri.

Daca aleea este lunga, poti construi un spatiu cuprins intre 3,6 si 5,5 metri (sau mai mare) la capatul ei, pentru a putea intoarce masina. Acest spatiu poate fi mai mare daca vrei ca si invitatii tai sa isi poata parca masina la tine in curte.

Iti prezentam mai jos cateva materiale pe care le poti avea in vedere pentru realizarea acestui drum:

Betonul simplu

Daca alegi sa construiesti o cale de acces catre garaj din beton, exista o serie de avantaje: nu necesita activitati de intretinere deosebite si este usor de curatat iarna.

Betonul insa se va distruge in timp daca intra in contact cu sarea de pe drum.

Beton finisat

Daca alegi acest tip de beton, vei cumpara bucati de diverse forme care se fixeaza usor si se interconecteaza.

In cazul in care una dintre bucati se deterioreaza sau se sparge, poate fi usor inlocuita fara sa fie afectata intreaga alee.

Piatra sparta

Cele mai importante avantaje ale folosirii acestui material sunt costul redus si aspectul rustic al drumului.

Aceste pietre variaza in functie de locatie: pot sa fie roci argiloase, piatra de nisip sau granit.

Acest material ridica insa o serie de probleme: gropile se formeaza foarte usor, iar curatarea cu lopata se face foarte greu, fiind intotdeauna inlaturate pietre.

Beton pigmentat

Acest material este disponibil in sute de nuante. Culorile se amesteca impreuna cu betonul sau se presara pe suprafata acestuia in timp ce este inca ud.

Bolovani de pavaj

Poti alege patrate de granit sau bolovani rotunzi (piatra de rau) care arata foarte bine pe jos, insa pretul este mai ridicat. Printre aceste pietre cresc plante, iar suprafata cu asperitati face ca drumul sa fie curatat mai greu in perioada iernii.

Beton stantat

Textura acestui beton o imita pe cea a bolovanilor de pavaj, a placutelor de ardezie sau a caramizilor. Betonul are pe el diverse pete sau este colorat. Este necesar ca instalarea lor sa fie facuta de un profesionist, in caz contrar rezultatul poate fi un esec total.

Pietris

Pietrisul este o alegere buna pentru o carare, cauciucurile deplasandu-se usor pe suprafata rotunda a acestor roci. Este nevoie de instalarea unei borduri pentru a le tine pe suprafata aleii si acoperirea solului cu un material special pentru a stopa cresterea plantelor printre pietre.

Asfalt simplu

Daca vrei sa folosesti asfalt pentru constructia drumului catre garaj, trebuie sa stii ca acesta necesita o ingrijire speciala. Se toarna un amestec de nisip si asfalt peste pietris. Drumul trebuie sa fie astupat in mod constant cu emulsie bituminoasa pentru a preveni faramitarea.

In plus, este foarte greu sa obtii niste margini netede.

Caramida pentru pavaj

O alee pavata cu caramida arata destul de interesant si, in plus, este indicata si pentru trafic. Singura problema ar fi ca acest material se deterioreaza din cauza vremii.

Asfalt colorat

Este obtinut prin dizolvarea unui pigment in forma de pudra in vopseaua de grunduire pentru asfalt. Pigmentii trebuie sa fie aplicati din nou dupa doi-cinci ani, culoarea pierzandu-si stralucirea in timp.

NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA, cunoscută pentru soluțiile sale avansate de procesare AI, își îndreaptă acum atenția către o nouă piață emergentă: cea a roboților umanoizi. CEO-ul companiei, Jensen Huang,...
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
#drum acces garaj, #materiale drum acces garaj, #drum curte, #masina curte , #proiecte constructii