Acord UE: centralele termice pe gaz natural, interzise din 2040. Măsura vizează inclusiv locuințele unde instalațiile sunt deja montate

Joi, 14 Decembrie 2023, ora 13:17
13699 citiri
Acord UE: centralele termice pe gaz natural, interzise din 2040. Măsura vizează inclusiv locuințele unde instalațiile sunt deja montate
Construcție rezidențială nouă care încorporează un boiler pe bază de gaz natural FOTO Hepta

Parlamentul European și Consiliul Europei au ajuns la un acord care vizează reducerea emisiilor și a consumului de energie ale clădirilor aflate pe teritoriul Uniunii Europene.

Comisia Europeană a emis un comunicat de presă pe 7 decembrie 2023 în care salută acordul provizoriu anunțat de cele două foruri implicate în elaborarea legislației specifice.

Potrivit unui punct al acordului, publicat pe site-ul CE, "statele membre vor trebui să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040".

Comunicatul denotă faptul că inclusiv actualii utilizatori de centrale termice alimentate cu gaze naturale ar urma să fie obligați să renunțe la instalații cel târziu în 2040.

"Potrivit datelor furnizate de European Academies Science Advisory Council, 65 de milioane de locuințe din Uniunea Europeană sunt încălzite în prezent cu centrale termice alimentate cu gaze naturale, dintre care circa 3 milioane sunt în România. Cea mai “bogată” țară la acest capitol este, de departe, Germania, acolo unde există 20 de milioane de locuințe cu centrale termice cu gaze naturale", arată o analiză publicată pe site-ul Patrupereti.ro.

Intenția Uniunii este ca centralele termice cu gaze naturale să fie înlocuite cu surse nepoluante pentru încălzire. În acest sens, una dintre măsuri este ca, începând din 1 ianuarie 2030, toate clădirile rezidențiale noi să aibă emisii zero. Cu alte cuvinte, din 2030 nicio clădire rezidențială nou-construită nu va putea folosi gazele naturale ca sursă pentru energie termică.

Directiva Uniunii Europene care interzice centralele pe gaze naturale vine la pachet cu un capitol numit: declanșarea unui val de renovări.

"Scopul este renovarea clădirilor pentru a îmbunătăți eficiența energetică a clădirilor, ceea ce în final se va traduce printr-un necesar mai mic de energie electrică sau pentru o eficiență mai mare a pompelor de căldură pentru încălzirea pe timp de iarnă.

Practic, directiva menționează că fiecare stat membru trebuie să stabilească un plan național de renovări și introducerea unor “pașapoarte de renovare”, prin stabilirea unor reguli unitare la nivelul țării. Nu îmi este însă foarte clar de unde vor proveni banii necesari pentru aceste renovări, pentru că este evident că o bună parte dintre locuitori nu vor avea fonduri pentru astfel de lucrări ample de renovare.

Directiva sugerează însă că, cel puțin pentru o parte dintre locuitori, fondurile vor proveni de la stat sau de la Uniunea Europeană. Mai exact, vor exista măsuri de finanțare pentru persoanele vulnerabile și clădirile cu cele mai slabe performanțe, în care locuiesc familii sărace din punct de vedere energetic", mai arată analiza.

Acordul nu a intrat încă în vigoare. Așa cum menționează și Comisia Europeană, “este necesar ca acordul provizoriu [...] să fie adoptat în mod oficial de Parlamentul European și de Consiliu. După încheierea acestui proces, noua legislație va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare”.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#centrala termica, #centrale pe gaz interzise, #reducere poluare, #acord UE , #gaze naturale