ChatGPT, noua țintă a hackerilor. Peste 100.000 de conturi sunt vândute pe dark web

Sambata, 24 Iunie 2023, ora 00:11
2033 citiri
ChatGPT, noua țintă a hackerilor. Peste 100.000 de conturi sunt vândute pe dark web
Platforma ChatGPT, victimă a unei scurgeri de informații FOTO Pexels.com

Peste 101.000 de dispozitive infectate cu un tip de malware numit "stealer" și care conțineau detalii de autentificare ale utilizatorilor ChatGPT au fost identificate de firma de securitate cibernetică Group-IB, cu sediul în Singapore. Utilizatorii ChatGPT ar putea fi expuși riscului de fraudă, înșelăciuni sau atacuri cibernetice după ce datele acestora au fost vândute pe dark web.

Firma de securitate a descoperit 101.134 de date de autentificare ale utilizatorilor ChatGPT ascunse în jurnalele malware-ului. Datele au fost comercializate pe piețele dark web în ultimele 12 luni, dintre care peste o pătrime au fost înregistrate doar în luna mai 2023.

Regiunile de unde provin datele furate

Din punct de vedere geografic, Group-IB afirmă că regiunea Asia-Pacific a fost cea mai afectată, reprezentând peste două din cinci cazuri. Cel mai popular malware destinat furtului de informații a fost Raccoon, cu peste 78.000 de cazuri identificate. Vidar, cu aproape 13.000, și Redline, cu aproape 7.000, ocupă locurile doi și trei în clasamentul ”infostealerilor”.

De obicei, malware-ul de acest gen colectează date de autentificare stocate în browsere, detalii ale cardurilor bancare, portofele de criptomonede, cookie-uri și istoricul navigării, trimițându-le înapoi operatorului. Mesageriile instantanee și adresele de email au devenit, de asemenea, ținte tot mai frecvente pentru hoții de date, conform unui comunicat Yahoo! News.

India conduce în clasament cu 12.632 de date de autentificare compromise, urmată de Pakistan și Brazilia. SUA se situează pe locul șase, cu 2.995 de date compromise.

Ce ar trebui să aibă în vedere utilizatorii ChatGPT

Dmitry Shestakov, șeful Diviziei de Threat Intelligence (n.r. Informații despre Amenințări) din cadrul Group-IB, a declarat: "Având în vedere configurarea standard a ChatGPT care păstrează toate conversațiile, aceasta ar putea, în mod neintenționat, oferi o comoară de informații sensibile actorilor amenințării dacă aceștia obțin datele de autentificare ale conturilor."

Pentru a se proteja, Group-IB recomandă utilizatorilor să-și schimbe parolele în mod regulat și să utilizeze măsuri de securitate precum autentificarea în doi factori (2FA). Astfel de măsuri ar trebui luate în general în considerare pe internet ori de câte ori un acces neautorizat ar putea provoca daune, explică specialiștii.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#ChatGPT, #atac cibernetic, #scurgere de informatii, #Dark Web, #inteligenta artificiala , #ChatGPT