Basescu, concluzii dupa Consiliul European: Reducerea va fi de 100 de miliarde de euro

Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 18:59
7968 citiri
Basescu, concluzii dupa Consiliul European: Reducerea va fi de 100 de miliarde de euro

Dupa doua zile de negocieri, liderii UE nu au reusit sa ajunga la nicio intelegere in ceea ce priveste bugetul pe anii 2014-2020.

Presedintele Traian Basescu a prezentat concluziile negocierilor de la Consiliul European, afirmand ca prima propunere de buget a lui Herman van Rompuy nu era buna pentru Romania.

Un lucru cert, potrvit presedintelui Basescu, este ca reducerea fata de propunerea Comisiei va fi de 100 de miliarde de euro.

Desi nu s-a ajuns la niciun rezultat, toti participantii la discutii au fost de acord ca s-au facut mari progrese. Si presedintele Basescu este optimist sau cel putin mai optimist decat era inainte de plecarea spre Bruxelles. Verdictul final va fi dat la inceputul lui 2013, cand se vor finaliza discutiile.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT declaratiile sefului statului.

- Voi discuta cu Guvernul pe baza negocierilor din cadrul Consiliului European.

- Ce informare sa fac Parlamentului? Noului Parlament poate, a raspuns Traian Basescu intrebat daca va informa Parlamentul in legatura cu negocierile de la Bruxelles.

- Acum sunt mai optimist decat la plecarea spre Bruxelles.

- Nu vreau sa dau cifre, pentru ca este incorect la stadiul la care ne aflam. Am vrut doar sa prezint ce s-a corectat fata de prima varianta a bugetului prezentat de van Rompuy.

- As mai face o mentiune. Cred ca astazi si ieri am vazut la toti liderii politici dorinta de a gasi solutii si vreau sa ne intelegem foarte bine. Nu ne place ca unele state vor sa aiba contributii mai mici. Poate nici noua nu ne place ca altele vor sa aiba sume mai mari. Dar doar daca gasim solutii putem ramane loiali UE.

- Spunem de multe ori "avem produse din Ungaria pe piata noastra, din Italia, din Franta". Romania e afectata din punct de vedere al competitivitatii datorita diferentei de subventie. Din acest motiv, vedeti in piata produse din Italia mai ieftine decat cele din Romania, sau din Olanda, inclusiv floricele, pentru ca avem o diferenta mare de subventie. Este un obiectiv important sa micsoram decalajul. Nu se va face peste noapte.

- Pentru exercitiul bugetar 2014-2020 agricultorii vor avea o crestere graduala la plati directe de cel putin 5 miliarde de euro. Este un obiectiv important pentru noi sa reducem decalajele de subventie.

- Am stabilit toti ca documentul de azi-noapte ramane un document baza de discutii pentru in continuare. Cele asupra carora s-au convenit asa raman.

Lucrarile Consiliul European s-au incheiat cu un esec - bugetul nu s-a adoptat

- Am reusit partial prefinantarea. In propunerea lui van Rompuy era 2%, am ajuns prin derogare la 9%, acum s-a acceptat o prefinatare de 4%, acele plati in avans. La infrastructura e mult, iar la bugetul de stat de asemenea e destul de mult, dar imi propun ca in acest interval de negociere sa ajungem totusi la 7% macar prefinantari, ceea ce ar fi extrem de important.

- Pentru Romania, lucrurile aratau foarte rau in prima propunere a lui van Rompuy. Va dau un exemplu: TVA-ul neeligibil, cofinantarea pe care el a propus-o de 75% si am reusit sa o readucem la 85% si a fost deja inscrisa in proiectul care a circulat azi noapte.

- In momentul de fata, Romania a reusit sa isi generalizeze facilitatile pentru bugetul 2014-2020.

- Cel putin din punctul nostru de vedere, obiectivul a fost relaxarea conditiilor de accesare. Documentul care a circulat ieri noapte si care e rezultatul negocierilor atat intre state, cat si a fiecarui stat cu van Rompuy si Barroso reflecta aceste negocieri. Vreau sa intelegeti foarte bine ca pentru Romania era si e fundamentala conditia de accesare a banilor europeni.

Adoptarea bugetului UE, amanata pentru inceputul anului

- Al doilea element pe care il consider foarte important este ca pana in prezent s-au gasit niste solutii mai mult sau mai putin acceptate pentru reducerea a 70 miliarde. Urmeaza ca pana la urmatorul consiliu sa se gaseasca solutii pentru alte 30 miliarde.

- Primul element de la negocieri a fost ca solicitarile de reducere a bugetului venite din partea statelor membre net contributoare variau intre 50 de miliarde la 200 de miliarde. Stim sigur ca reducerea fata de propunerea Comisiei va fi de 100 de miliarde.

- Nu s-a ajuns la niciun rezultat in ceea ce priveste bugetul pe 2014-2020, dar am facut mari progrese.

- Am ajuns pe la jumatatea Consiliul European. Prima jumatate s-a desfasurat in 2012, a doua se va desfasura la inceputul lui 2013.

Liderii europeni nu au ajuns la un acord pe varianta de buget propusa de seful Consiliului European, Herman van Rompuy.

Rompuy a propus un buget de 973 miliarde de euro, ceea ce inseamna o reducere a bugetului european de 75 de miliarde de euro, dar o alta redistribuire a sumelor.

Vineri dimineata, cancelarul german Angela Merkel a declarat ca nu crede in posibilitatea de a se ajunge la un acord privind bugetul UE la summitul de la Bruxelles.

"Cred ca in timpul acestei sesiuni (de negocieri - n.red.) nu vom ajunge la un acord pentru a stabili bugetul", a spus Merkel.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Consiliul European buget, #bugetul UE Consiliul European, #Traian Basescu Consiliul European Bruxelles , #Traian Basescu