Bancile elvetiene, in lupta cu autoritatile americane

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 20:05
2430 citiri
Bancile elvetiene, in lupta cu autoritatile americane
Foto: Daylife

Bancile elvetiene ar putea plati guvernului american miliarde de dolari si ar putea sa ofere autoritatilor numele a mii de cetateni americani ce detin conturi secrete in Elvetia, potrivit unor surse.

Oficialii din Statele Unite si Elvetia sunt pe cale sa incheie negocierile in cadrul unei investigatii in care sunt implicate 11 institutii financiare, inclusiv Credit Suisse, suspectate cau au ajutat clienti americani sa ascunda bani de administratia fiscala din SUA, relateaza Bloomberg.

Elvetia incearca sa puna capat investigatiei americane, pastrandu-si, in acelasi timp, traditia secretului bancar pentru care este cunoscuta. In acest an, oficialii elvetieni au ajuns la intelegeri similare si cu autoritatile din Germania si Marea Britanie.

"Elvetienilor le-ar placea sa scape de aceasta investigatie platind bani si au facut asta si cu alte tari. Insa, pentru Statele Unite, nu banii sunt atat de importanti, cat sa se asigure ca legile se aplica egal pentru toti contribuabilii", a explicat H. David Rosenbloom, avocat specializat pe taxe de la Caplin & Drysdale Chartered din Washington.

In cazul intelegerilor cu Germania si Marea Britanie, numele cetatenilor care au conturi secrete in Elvetia au ramas secrete, insa autoritatile americane au cerut sa fie dezvaluite aceste date, astfel incat bancile ar putea fi nevoite sa ofere informatii despre 5.000 - 10.000 de conturi.

In plus, Departamentul de Justitie american ar putea da in judecata cele 11 instutitii financiare. Pentru a evita acest lucru, bancile trebuie sa plateasca amenzi, sa-si recunoasca greseala si sa ofere toate informatiile cerute, potrivit surselor.

Pe langa Credit Suisse, sunt incluse si HSBC Holdings, cea mai mare banca europeana, Basler Kantonalbank, Wegelin & Co, Zuercher Kantonalbank, Julius Baer Group, precum si trei banci israeliene, Bank Leumi Le-Israel, Bank Hapoalim si Mizrahi-Tefahot Bank. De asemenea, este investigata si Liechtensteinische Landesbank si managerul de active NZB.

Potrivit administratiei fiscale americane, 30.000 de contribuabili au evitat procesele, din 2009 pana in prezent, dupa ce si-au platit taxele din urma si au dat informatii despre cine i-a ajutat sa-si ascunda averile.

Citește și:
Peste 5 milioane de oameni au devenit milionari în 2021. Țările unde trăiesc bogații lumii
Peste 5 milioane de oameni au devenit milionari în 2021. Țările unde trăiesc bogații lumii
Numărul oamenilor bogați din lume a crescut într-un ritm rapid în anul 2021, stimulat de câștigurile bursiere și de prețurile caselor. Aproximativ 5,2 milioane de oameni au devenit...
Cum justifică Sorin Cîmpeanu acuzațiile de plagiat la adresa sa: ”Încercări de a bloca legile educaţiei”
Cum justifică Sorin Cîmpeanu acuzațiile de plagiat la adresa sa: ”Încercări de a bloca legile educaţiei”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a reacționat luni, 26 septembrie, după acuzațiile de plagiat apărute în presă, susținând că ”obiectivul principal al acestui articol este blocarea...