Schimbările fiscale care vizează restrângerea facilităților acordate angajaților din IT, construcții, agricultură și industria alimentară, adoptate prin intermediul Legii nr. 296/2023, au intrat în vigoare la 1 noiembrie 2023, astfel că angajatorii din domeniile respective trebuie să depună raportările salariale în această lună (termenul limită este 21 decembrie) în conformitate cu noile reglementări. Modificările care trebuie operate în sistemele interne de salarizare sunt substanțiale, iar varianta actualizată a Declarației 112 a fost publicată abia în data de 13 decembrie și conține cerințe complexe și detalii fiscale esențiale pentru o raportare corectă.
În aceste condiții, departamentele de salarizare din companiile care activează în sectoarele menționate sunt contra cronometru pentru implementarea noilor modificări fiscal, arată un material publicat de experți contabili din partea firmei de audit Deloitte.
Dincolo de impactul financiar al măsurilor fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României (venituri mai mici pentru angajați sau cost salarial majorat pentru angajatori), noul cadru legislativ implică și dificultăți sporite în ceea ce privește metodologia de calcul salarial, în special în domeniul IT, dar și noi obligații de raportare cu aplicabilitate imediată. În plus, comunicarea cu salariații în noul context fiscal și în condițiile deficitului de forță de muncă din domeniile respective reprezintă o provocare pentru angajatori.
Schimbările aduse de Legea 296/2023 trebuie reflectate în calculul salarial și în raportările companiilor începând cu obligațiile aferente lunii noiembrie (mai puțin cele care se aplică de anul viitor), iar efortul este considerabil. Noul formular de raportare (Declarația 112) a fost adaptat la noile reguli de aplicare a facilităților fiscale și oferă și posibilitatea de a raporta numărul de zile lucrate în afara României, situație în care facilitățile fiscale din construcții, sectorul agricol şi industria alimentară nu sunt aplicabile, indică specialiștii contabili.
În plus, în industria IT apar complicații suplimentare având în vedere că, pe lângă limitarea scutirii de la plata impozitului pe venit pentru salariații din domeniu, se introduce exceptarea de la plata contribuției la Pilonul II de pensii (3,75% pentru anul 2023) în aceeași limită de 10.000 de lei, dar se acordă angajatului opțiunea de a continua să contribuie la fondul privat de pensii.
Potrivit Deloitte, departamentele de salarizare din domeniile vizate de noile reglementări trebuie să se mobilizeze și să trateze cu atenție modificările care au intervenit, având în vedere termenul extrem de scurt de la apariția formularului actualizat până la data primei raportări în noile condiții fiscale, dar și schimbările complexe pe care trebuie să le implementeze.
Legea 296/2023 stabilește, pentru sectorul IT, un termen limită până la sfârșitul anului 2028 pentru beneficierea de scutirea de impozit pe venit. Această scutire se va aplica doar pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 de lei de la locul de muncă principal, și include o opțiune pentru angajați de a contribui la Pilonul II de pensii, deși sunt scutiți inițial.
În domeniile construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare, se va elimina scutirea de la plata contribuției pentru asigurări sociale de sănătate și, de asemenea, scutirea angajatorilor de la contribuția pentru asigurări sociale pentru muncă în condiții deosebite sau speciale.
Se vor efectua, de asemenea, schimbări în ceea ce privește fiscalizarea tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță. Conform noii legi, începând cu ianuarie 2024, valoarea acestor beneficii va fi inclusă în calculul contribuției de asigurări sociale de sănătate, cu o rată de 10%, ceea ce va duce la o taxare totală de 19% pentru aceste beneficii începând cu anul următor.