Reacția Romsilva după ce a primit reclamație că dispar pădurile din Ilfov: ”Lucrările deţin toate autorizaţiile legale”

Miercuri, 06 Decembrie 2023, ora 12:52
17494 citiri
Reacția Romsilva după ce a primit reclamație că dispar pădurile din Ilfov: ”Lucrările deţin toate autorizaţiile legale”
Apinistul Alex Găvan a distribuit imagini cu pădurile din Ilfov FOTO Facebook/Alex Găvan

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva respinge acuzaţiile privind ”dezastrul” din pădurile administrate de către Direcţia Silvică Ilfov, calificându-le drept ”false”.

Alex Găvan, alpinist de altitudine şi conservaţionist, fondator al platformei civice „Împreună pentru Centura Verde”, iniţiatoare a legii privind Centura Verde Bucureşti - Ilfov, a prezentat imagini ale pădurilor din judeţul Ilfov, putând fi văzute zone întregi defrişate sau cu copacii răriţi. Demersul său are loc la câteva zile după ce un alt activist de mediu, Daniel Sărdan, a făcut publice imagini cu copaci tăiaţi, inclusiv stejari seculari, în zona Snagov.

”Într-o postare pe o reţea de socializare, publicată sâmbătă, 2 decembrie, acesta lansează o serie de informaţii false, precum ”tăiere în disperare”, ”măcel”, ”distrugerea pădurilor” şi reclamă lipsa accesului publicului în pădure, postarea fiind însoţită de imagini cu arbori recoltaţi şi aflaţi în platforme primare. De asemenea, respectivul ”activist” sugerează, în mod fals, că aceste lucrări silvice s-ar face accelerat, înaintea unui proiect de lege aflat în dezbatere parlamentară. (...) Arborii prezentaţi în postarea din 2 decembrie au fost exploataţi legal, conform amenajamentului silvic al Ocolului Silvic Snagov, iar lucrările deţin toate autorizaţiile legale”, transmit reprezentanţii Romsilva.

Conform instituţiei, ”în UP IV Barboşi, u.a. 106B, au fost exploataţi 447,12 metri cubi de lemn, având actul de punere în valoare 2200119201550/23, iar în UP IV Barboşi, u.a. 91A fiind exploataţi 561,6 metri cubi de lemn, având actul de punere în valoare 2100119202210/319”, iar aceste suprafeţe nu se află în arii naturale protejate, aşa cum, în mod fals, afirmă respectivul ”activist””.

Romsilva menţionează că acest volum reprezintă circa 0,01% din volumul total de masă lemnoasă din pădurile administrate de către Direcţia Silvică Ilfov.

În total, în acest an, Direcţia Silvică Ilfov va exploata, din cele aproximativ 23.000 de hectare fond forestier administrat, păduri proprietatea publică a statului şi păduri private, circa 65.000 de metri cubi de lemn, adică o medie de 2,8 metri cubi la hectar şi circa 1% din volumul total de lemn din pădurile adminstrate de către Direcţia Silvică Ilfov, la nivelul judeţului Ilfov existând o cerere din partea populaţiei de circa 60 de mii de metri cubi lemne pentru foc.

În acest an, Direcţia Silvică Ilfov va regenera 122 hectare fond forestier, prin lucrări de regenerare naturală şi lucrări de împăduriri. În perioada 2018 – 2022, Direcţia Silvică Ilfov a regenerat 655 hectare fond forestier, plantând 643.200 de puieţi forestieri. Toate suprafeţele de fond forestier în care au fost efectuate lucrări silvice au fost regenerate natural sau artificial, fiind asigurată, astfel, continuitatea pădurilor.

”În privinţa acuzaţiei, la fel de falsă, că ”s-a pierdut foarte mult din pădure”, precizăm că Direcţia Silvică Ilfov administra 23.111 hectare de pădure în 1990, suprafaţa fiind diminuată în ultimele trei decenii cu 97 de hectare pentru realizarea unor obiective de infrastructură şi de siguranţă naţională. De asemenea, acuzaţia privind o presupusă interzicere a publicului în pădurile administrate de către Direcţia Silvică Ilfov este şi aceasta la fel de falsă. Direcţia Silvică Ilfov a amenajat mai multe trasee cu o lungime totală de 62,3 kilometri în pădurile administrate, acestea fiind marcate şi deschise permanent publicului. Singurele ”marcaje” şterse sunt cele amplasate ilegal pe trasee stabilite la fel de ilegal, fără acordul Direcţiei Silvice Ilfov, de către ”activistul” care lansează în mod repetat acuzaţii false privind modul în care sunt administrate pădurile judeţului Ilfov”, au mai transmis reprezentanţii Romsilva.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ce probleme de interpretare legală ridică impozitul de 70% pe veniturile nedeclarate. ANAF-ul ar putea avea mână liberă la amenzi de la 1 iulie
Ce probleme de interpretare legală ridică impozitul de 70% pe veniturile nedeclarate. ANAF-ul ar putea avea mână liberă la amenzi de la 1 iulie
Impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate de persoanele fizice și identificate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) intră în vigoare la 1 iulie 2024. Problema ridicată de...
SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile
SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile
Washingtonul a avertizat o țară din Est că SUA și aliații săi vor lua măsuri dacă aceasta încearcă să-și atenueze problema supracapacității industriale prin vânzările cu prețuri...
#defrisare paduri, #Ilfov, #Romsilva, #alex gavan , #paduri