UE spune că depozitele de gaze sunt încă pline, chiar dacă afară e ger. Gradul de umplere în România este de 80,75%

Marti, 09 Ianuarie 2024, ora 14:50
1238 citiri
UE spune că depozitele de gaze sunt încă pline, chiar dacă afară e ger. Gradul de umplere în România este de 80,75%
Gradul de umplere a depozitelor de gaze în România este de 80,75% Foto: Ziare.com

Asociaţia Operatorilor de Înmagazinare din Europa (AGSI) a declarat că depozitele de gaze ale Uniunii Europene, intens solicitate pentru încălzire în timpul iernii, sunt încă pline în proporţie de peste 80%, într-un moment în care un frig intens s-a abătut asupra continentului, transmite AFP.

Potrivit ultimelor date ale AGSI, care datează de duminică, nivel de umplere al depozitelor naţionale de gaze era, în medie, de 82,4%, comparabil cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut (83%).

În rândul statelor membre UE, ratele de umplere variază de la 99,5% în Portugalia şi până la 72,1% în Croaţia. Depozitele din Franţa sunt la un grad de umplere din 79,7%, cele din Italia la 78,6%, cele din Belgia la 81,8%, cele din Austria la 92,2%, iar cele din Germania la 89,7%.

În data de 7 ianuarie 2024, România avea stocate în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor echivalentul a 27,34 TWh de gaze naturale, potrivit Asociaţiei operatorilor de profil din Europa (AGSI). La acea dată, potrivit aceleiaşi surse, gradul de umplere a depozitelor de gaze în România era de 80,75%.

În afara UE, Marea Britanie are un grad de umplere a depozitelor de gaze de 98%, iar depozitele din Ucraina sunt pline în proporţie de 26%.

Aprovizionarea cu gaze a Europei este un subiect tensionat după declanşarea războiului din Ucraina, în luna februarie 2022. Blocul comunitar şi-a redus achiziţiile de gaze ruseşti livrate prin conducte, şi recurge puternic în prezent la gazele lichefiate venite în principal din SUA dar şi din Rusia (în special via TotalEnergies şi infrastructurile sale siberiene).

Ca pregătire pentru temperaturile hibernale, UE şi-a atins obiectivul vizând un grad de umplere a depozitelor de gaze de 90% încă din luna august 2023.

"Suntem într-o poziţie mai bună în acest an", declara în luna septembrie directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, care a făcut totuşi un apel la prudenţă pentru că iarna poate fi una mai grea decât cea de anul trecut.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#depozite gaze Romania, #depozite gaze, #Uniunea Europeana, #gaze , #gaz