Expozitie de "Ceramica fina de Batiz din patrimoniul muzeului din Deva"

   

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judetean Hunedoara va invita joi, 16 ianuarie, ora 12:00, sa participati la vernisajul expozitiei "Ceramica fina de Batiz din patrimoniul muzeului din Deva", eveniment ce se va desfasura in salile de expozitie ale Palatului Magna Curia.
Prin aceasta expozitie se valorifica pretioasa colectie de ceramica fina de Batiz, prin etalarea celor douazeci si doua de piese pe care Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane le detine in patrimoniul sau. Se doreste atragerea atentiei asupra importantei manufacturii din localitatea Batiz unde, in prima jumatate a secolului al XIX-lea apareau primele semne ale unei activitati industriale din spatiul hunedorean, fiind produse cu maiestrie vase de ceramica fina de calitate superioara.

Inceputurile manufacturii de la Batiz se leaga de numele mesterului Georg d'Andre (? - 1847), originar din orasul Triest, si de numele baronului Nalatzy Jozsef (1748-1822), proprietarul mosiei de la Batiz, doua personalitati remarcabile, cu spirit vizionar si intreprinzator, pasionati ai progresului, a caror colaborare a inceput in anul 1805. Documentele vorbesc, la inceput, despre un mic atelier de produs ceramica, pe parcurs fiind adaugate constructii noi, rezultand cresterea globala a productiei, si, mai mult, o divizare a muncii pe procese si faze tehnologice, astfel ca in anii 1830-1840, Batizul era mentionat drept "fabrica de ceramica" sau "cea mai dezvoltata fabrica de faianta fina din Transilvania si Ungaria".

Expozitia poate fi admirata pana in 2022

Ceramica a fost expusa intr-un ambient burghez de secol XIX, care reuneste piese reprezentative din Colectia de Arta a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, prin intermediul carora vizitatorul este invitat in atmosfera calda si primitoare a unui salon, incapere ce ar fi destinata amuzamentului, bunei-dispozitii si momentelor de recreere. In timp ce se purtau diverse discutii, se puteau savura ceaiuri din plante aromatice si delicioase gustari, se putea lectura presa locala, iar domnisoarele si doamnele aveau ocazia sa-si exerseze talentele muzicale, de desen ori broderie.

Alaturi de cele trei piese mari de mobilier, realizate in stil Eclectic, sunt expuse doua mese in stil Biedermeier, patru scaune tapitate cu piele in stil Altdeutsch, un ceas de perete cu pendula, o masina de cusut Singer si un secretaire. Acestora li se adauga douasprezece tablouri de epoca, doua aparate muzicale si un bust Meissen. Reunind diferite abordari stilistice din secolul al XIX-lea si inceputul celui de-al XX-lea, expozitia ofera prilejul unei incursiuni in trecutul spatiului hunedorean, din care nu lipsea influenta culturala a spatiului central si vest european, mentioneaza curatorii expozitiei, dr. Diana Loredana Pantea, muzeograf si Georgeta Deju, sef-serviciu al Sectiei de Istorie si Arta al Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva.

Expozitia poate fi vizitata in perioada 16 ianuarie 2020 - 31 ianuarie 2022 de marti pana duminica, conform programului de vizitare al Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva.
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 14:02
Sursa: Servus Hunedoara

Servus Hunedoara
Cele mai citite stiri
Ce s-a ales de calea ferata a Hunedoarei, pe care circulau trenurile cu mii de muncitori ai combinatului VIDEO
Calea ferata Hunedoara - Simeria a fost infiintata in 1884, iar pe ea circulau trenurile ce mii de ...
Situatie epidemiologica generala in judetul Hunedoara - 21 ianuarie 2021
Situatia epidemiologica generala si a focarelor, inregistrata in aceasta dimineata este ...
Si-a varsat nervii pe taximetrist
Un inginer si un taximetrist au fost protagonistii incidentului in urma caruia primul s-a ales cu o ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor