Rompetrol va achita o parte din datorie

Vineri, 28 Mai 2010, ora 09:07
2571 citiri
Rompetrol va achita o parte din datorie
Foto: Arhiva

Kazahii de la KazMunai-Gaz (KMG) au decis sa achite aproape 450 milioane lei (108 milioane euro) pentru a plati o prima parte din datoriile Rompetrol catre statul roman.

Suma reprezinta mai putin de a cincea parte din obligatiile fata de statul roman, in valoare totala de 2,4 miliarde lei (578 milioane euro), suficient pentru a fi siguri ca statul nu le va lua rafinaria, scrie Evenimentul Zilei.

Mai exact, actionarii Rompetrol Rafinare (unde KMG, prin The Rompetrol Group, detine 98,61% din actiuni) vor trebui sa aprobe, pe 30 iunie, efectuarea unei majorari de capital de pana la 450 milioane lei, printr-un aport in numerar "special destinat" rascumpararii unei parti din obligatiuni, conform unui anunt al companiei la BVB.

Chiar daca ar putea decide sa nu mai plateasca pana la scadenta, 30 septembrie, si restul datoriei de 1,95 miliarde lei, suma pe care i-o vor da acum statului este suficienta pentru a le garanta kazahilor pastrarea pachetului majoritar de actiuni la Rompetrol Rafinare (Petromidia), potrivit calculelor jurnalistilor de la Evenimentul Zilei.

Daca Ministerul Finantelor va decide ulterior sa vanda aceste actiuni, kazahii vor avea drept de preferinta la cumpararea lor, potrivit OUG 118/2003, care prevede conversia restantelor bugetare ale Rompetrol Rafinare in obligatiuni.

Dat fiind ca societatea va fi delistata intre timp de la Bursa, actiunile vor fi vandute kazahilor prin negociere directa.

Intrebat in 2006 de presa daca accepta ideea ca statul sa devina actionar la Petromidia in 2010, Dinu Patriciu a raspuns: "De ce nu? Atunci am avea o contributie si mai insemnata la buget. Nu numai din dividende, ci si valoarea actiunilor va aduce o crestere substantiala".

Patriciu a iesit total din Rompetrol in 2009.

Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Pe unele tarabe din piețe se vând acum și cireșe, iar un kilogram se vinde cu 150 de lei. Fructele sunt aduse din Turcia și Grecia, iar comercianții spun că, de fapt, prețul de...
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
#datorie Rompetrol, #Dinu Patriciu Rompetrol, #achitare datorie Rompetrol , #Rompetrol