Dobânzile la depozite în lei sunt în scădere de 11 luni. Cum își țin băncile capitalul pe linia de plutire

Miercuri, 03 Ianuarie 2024, ora 19:50
4275 citiri
Dobânzile la depozite în lei sunt în scădere de 11 luni. Cum își țin băncile capitalul pe linia de plutire
Dobânzile în lei la depozitele nou constituite ale populației au scăzut de la 6,96% la 5,98% în primele 11 luni din 2023.FOTO / capex

Dobânda la depozitele în lei aflate în sold a scăzut de la 6,48% în luna ianuarie la 6,25% în noiembrie 2023, potrivit ultimelor date furnizate de Banca Națională a României, arată Economedia.

Pentru depozitele în lei nou constituite, scăderea este și mai accentuată: de la 6,43% în ianuarie 2023 la 5,74% la sfârșitul lunii noiembrie. În tot acest timp, dobânda de politică monetară a rămas la 7%, iar dobânda oferită de BNR la depozitele băncilor la BNR la 8%. Adică, mai mare decât cea oferită de bănci economiilor din sistem. În plus, inflația în luna noiembrie abia a scăzut la 6,72%, după ce luni bune a fost cu mult peste 7%.

Dobânzile oferite de băncile comerciale la depozitele constituite de populație și companii în băncile comerciale sunt de circa doi ani real negative, din cauza inflației, comisioanelor, impozitelor etc. De 11 luni, instituțiile de credit scad constant dobânzile la depozitele în lei (chiar dacă lichiditatea din piața interbancară a condus la scăderea indicilor ROBID și ROBOR la niveluri sub cele induse de BNR prin dobânda cheie).

Ultimele date BNR arată că dobânda la depozitele existente în sold a scăzut de la 6,48% la final de ianuarie 2023 la 6,25% în noiembrie 2023. Pentru depozitele nou constituite per total sistem bancar scăderea a fost de la 6,43% în ianuarie la 5,74% în noiembrie 2023. De remarcat însă, că scăderea dobânzii la depozitele în sold în lei este mai mare la firme, de la 6,51% la 5,72% în termenii comparați, în timp ce dobânzile la depozitele în lei ale populației au cunoscut chiar o ușoară creștere, de la 6,49% la 6,57%.

Cum au evoluat dobânzile la depozitele noi

La depozitele nou constituite la populației, scăderea este de aproximativ un punct procentual, chiar dacă inflația a fost crescută, iar BNR nu a scăzut în vreun fel dobânda de politică monetară, arată sursa citată.

Dobânzile în lei la depozitele nou constituite ale populației au scăzut de la 6,96% la 5,98% în primele 11 luni din 2023. La IMM-uri, scăderea dobânzilor la depozitele în lei nou constituite a fost de la 6,23% în ianuarie 2023 la 5,62% în luna noiembrie, în condițiile în care instituțiile de credit pot constitui la BNR depozite în lei cu dobândă de 6% pe an, iar rata inflației în luna noiembrie, când a înregistrat un record de scădere – dar urmează să crească drept urmare a noilor taxe și impozite intrate în vigoare în 2024- a fost de 6,72%, arată sursa citată.

Băncile câștigă mai mulți bani păstrând banii la BNR sau în titluri de stat decât acordând dobânzi la depozitele în lei ale populației și firmelor, concluzionează jurnaliștii. Dobânda la creditele în lei a continuat în perioada aceasta să scadă, chiar dacă mult mai încet și cu mult peste dobânda cu care instituțiile de credit se pot împrumuta de la BNR, în caz de extremă urgență. Dobânda la care băncile se pot împrumuta de la BNR, girând cu titluri de stat, este de 8%, în timp ce dobânda medie pe sistem bancar la credite în luna noiembrie a fost de 9,15%.

Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#dobanda BNR, #dobanda BNR evolutie, #dobanda BNR politica monetara, #dobanda depozit, #dobanda de referinta , #dobanda BNR