Trump presedinte: Ce urmeaza pentru economia globala - care sunt riscurile imediate

Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 18:44
7659 citiri
Trump presedinte: Ce urmeaza pentru economia globala - care sunt riscurile imediate

Victoria lui Donald Trump la alegerile prezidentiale din SUA a fost o surpriza, iar analistii au facut previziuni care mai de care mai ingrijoratoare legate de ce va urma pentru economia americana si cea globala.

The Guardian relateaza ca agentia de credit Fitch a avertizat ca planul republicanului de a scadea taxele va avea efecte negative.

"Reducerea birurilor va insemna ca americanii vor ramane cu mai multi bani in portofel, lucru ce ar putea duce la o crestere economica pe termen scurt, pe fondul stimularii consumului.

Insa exista cateva elemente negative, care pot pune frana, cum ar fi diminuarea investitiilor private, incertitudinile pe scena politica, fluctuatiile de pe pietele financiare si o posibila rupere a acordurilor comerciale externe", se arata in raportul Fitch.

Analistii agentiei de rating considera ca daca Trump va rupe intelegerile de liber-schimb cu Canada si Mexic, atunci preturile vor creste, iar cresterea economica va avea de suferit.

Totusi, Fitch nu planuieste pentru moment sa reduca ratingul SUA (care are nota maxima, de AAA).

Citeste si despre Cum ar arata economia globala cu Trump presedinte al SUA: "Bursele s-ar prabusi, ar arunca lumea in recensiune"

Pe de alta parte, David Kelly, analist la JPMorgan Asset Management, a preconizat ca Donald Trump isi va schimba retorica avuta in campanie si va fi mai putin agresiv si mult mai pragmatic ca presedinte. Asta inseamna ca nu isi va pune in aplicare promisiunile din prima zi in care se va aseza pe scaunul de la Casa Alba.

Mai exact, David Kelly nu crede ca Trump va rupe acordurile comerciale externe fara sa stie cu precizie cu ce sa le inlocuiasa si cum sa acopere eventualele pierderi. Asta pentru ca daca o va face, atunci economia SUA va fi aruncata imediat in recesiune, lucru pe care republicanul ar trebui sa il evite.

Pe de alta parte, Christopher Mahon, analist la firma Barings, sustine ca Trump va rupe acordurile comerciale externe, lucru ce reprezinta un risc imediat. Iar asta va duce la incheierea unei ere a globalizarii si la liberul-schimb intre statele lumii.

Pe termen mediu, analistul avertizeaza ca toate scutirile de taxe si investitiile in infrastructura vor fi acoperit prin imprumuturi.

The Economist Intelligence Unit avertizeaza, la randul sau, ca victoria lui Trump trage un semnal de alarma pentru economia globala, avand in vedere inconsecventa sa in ceea ce priveste politicile economice, populismul si contradictiile facute in timpul campaniei.

"Ne asteptam la fluctuatii pe pietele financiare si pe cele monetare, cel putin pana cand Trump va aduce clarificari in ceea ce priveste masurile pe care are de gand sa le ia", au incheiat analistii de la The Economist Intelligence Unit.

Citeste si:
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Deputatul PSD, Daniel Ghiță, fost luptător K1, a anunțat că i s-au furat adidașii dintr-o sală de antrenament și a ajuns acasă desculț. Acesta a subliniat că nu este primul incident...