Proiect unic în România. Se deschide primul Centru Naţional de Educaţie Montană

Marti, 05 Decembrie 2023, ora 17:45
3681 citiri
Proiect unic în România. Se deschide primul Centru Naţional de Educaţie Montană
Turist la munte FOTO Pixabay

Asociaţia Montană Carpaţi (AMC) şi Salvamont România vor deschide, într-un parteneriat unic, porţile primului Centru Naţional de Educaţie Montană, în inima Parcului Natural Bucegi.

Centrul va fi deschis la începutul anului 2024.

”Acesta va deveni un loc pentru publicul dornic să înveţe despre biodiversitatea montană, despre beneficiile timpului petrecut în natură şi despre un tip de turism montan responsabil. Centrul de Educaţie Montană - pe care-l veţi găsi chiar în incinta Centrului Naţional Salvamont de la Padina - va deveni, astfel, un ghid şi un liant între potenţialul natural de altitudine şi comunităţile care vor să-l descopere”, se arată într-un comunicat transmis marţi, 5 decembrie.

Potrivit iniţiatorilor, Centrul de Educaţie Montană va deveni un sprijin la nivel naţional pe multiple planuri.

”Va avea programul plin cu tabere pentru elevi şi profesori, cu drumeţii pentru începători, cu ateliere de căţărat, schi, orientare sau prim ajutor în compania specialiştilor, dar şi cu ture de observare şi de fotografiere a florei şi faunei locale. Pe lângă tot ce putem face pe terenul montan din ”curtea” centrului, plănuim o serie de evenimente şi la căldura sobei: seri cu filme sau documentare montane în prezenţa realizatorilor, expoziţii cu fotografii din Carpaţi, lansări de cărţi despre aventuri montane, dezbateri despre protecţia mediului şi rolul nostru sau concerte folk şi spaţiu de socializare în comunitatea montaniarzilor”, precizează sursa citată.

Beneficiari vor fi grupuri de copii din medii dezavantajate care nu au ocazia des să iasă din locul în care trăiesc - clase cu elevi dornici să facă practică la orele de biologie sau geografie, tineri şi adulţi entuziasmaţi să descopere un traseu sau un sport montan nou, se mai arată în comunicat.

Centrul Naţional de Educaţie Montană este situat în inima Parcului Natural Bucegi, cu numeroase trasee turistice ce pornesc din apropierea acestuia, spre vârfurile Bătrâna şi Omu. De asemenea, Peştera Ialomiţei este la o plimbare de 20 de minute distanţă.

Centrul va fi deschis pe toată durata anului, iar accesul se poate face cu maşina pe drumuri asfaltate şi în stare bună (urmând DN 71 din Sinaia şi continuând pe DJ 713/714 pentru aproximativ 30 kilometri).

”Centrul Naţional de Educaţie Montană îşi propune să funcţioneze cât mai aproape de filosofia zero waste, astfel că meniul bucătăriei va fi limitat la câteva feluri de mâncare pentru a combate risipa alimentară. Băuturile pe care le preparăm la faţa locului sunt menite, de asemenea, să inspire un stil de viaţă sănătos şi fără risipă, întrucât vor fi servite la pahar sau carafă. Pentru apă încurajăm aducerea sticlelor proprii, ca să minimizăm consumul de ambalaje şi ca să putem gestiona responsabil toate tipurile de de resurse şi deşeuri”, mai afirmă iniţiatorii demersului.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#drumetie munte, #centru national, #educatie montana , #stiri mediu