Acord politic la nivelul Uniunii Europene! Cu ce au decis liderii UE să înlocuiască gazele naturale rusești

Miercuri, 13 Decembrie 2023, ora 15:13
2649 citiri
Acord politic la nivelul Uniunii Europene! Cu ce au decis liderii UE să înlocuiască gazele naturale rusești

Liderii europeni au ajuns la un consens politic pentru soluția care va înlocui gazele naturale din Rusia, privite în continuare ca o amenințare de securitate pentru țările UE.

Noile prevederi legale arată că aprovizionarea din Rusia sau Belarus cu gaze, inclusiv gaz natural lichefiat, este exclusă.

În schimb s-a ales soluția gazelor din surse naturale, cum ar fi hidrogenul și biometanul, care vor trebui, atunci când va exista infrastructura de producție și transport, să ia locul gazelor rusești.

Hidrogenul și biometanul, gazele viitorului?

Economia europeană s-a bazat într-o mare măsură, până la declanșarea războiului din Ucraina, pe gazele naturale importate din Federația Rusă.

După introducerea sancțiunilor de către Bruxelles la adresa Moscovei și renunțarea la gazul rusesc, UE a trecut printr-o adevărată criză energetică, cea mai afectată fiind chiar Germania, liderul industrial al blocului comunitar.

Astfel, Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la un regulament care stabilește norme comune pentru piețele interne ale gazelor din surse regenerabile și gazelor naturale.

Regulamentul urmărește să faciliteze pătrunderea în sistemul energetic a gazelor din surse regenerabile și a gazelor cu emisii scăzute de carbon, în special a hidrogenului și a biometanului.

Pachetul legislativ ”Pregătiți pentru 55”, parte a Green Deal, vizează crearea unui cadru de reglementare pentru infrastructura și piețele dedicate hidrogenului și pentru planificarea integrată a rețelelor, împreună cu norme privind protecția consumatorilor, care să consolideze securitatea aprovizionării cu gaze a europenilor.

În plus, Consiliul UE și Parlamentul European au recunoscut ambiția UE de a spori producția de biometan.

Entitate separată pentru operatorii de hidrogen

Acordul provizoriu la care au ajuns Consiliul UE și Parlamentul European prevede instituirea unei entități noi separate în sectorul hidrogenului.

Uniunea Europeană va avea o entitate pentru operatorii de rețele de hidrogen (ENNOH), care va fi independentă de Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de gaze (ENTSOG) și de Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSOE), deja existente.

ENNOH va avea ca obiectiv inclusiv ”să valorifice sinergiile și cooperarea dintre cele trei sectoare”, se arată în comunicatul publicat de Consiliul Uniunii Europene.

În ceea ce privește tarifele de rețea, cele două instituții au convenit că, pentru piața hidrogenului, fiecare autoritate națională de reglementare trebuie să consulte autoritățile naționale de reglementare învecinate cu privire la proiectul de metodologie de tarifare și să îl transmită Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER).

Fiecare autoritate națională de reglementare își va păstra dreptul de a-și stabili propriile tarife, dar ACER poate propune soluții prin intermediul unui aviz factual fără caracter obligatoriu.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#economie Europa , #economie politica