România rămâne printre țările din UE cu cel mai mic venit disponibil median. Doar două țări stau mai prost ca noi

Vineri, 03 Noiembrie 2023, ora 14:11
3571 citiri
România rămâne printre țările din UE cu cel mai mic venit disponibil median. Doar două țări stau mai prost ca noi

România s-a aflat în 2022 între ultimele trei țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește venitul disponibil median de care beneficiază fiecare român.

Inegalitatea veniturilor continuă să se păstreze mare în UE, în condițiile în care sunt țări cu un venit disponibil median care este aproape jumătate din media europeană, iar altele depășesc cu mult această medie.

Luxemburg rămâne țara din UE cu cel mai ridicat venit disponibil median pe care îl încasează populația, sensibil mai mare decât țările de pe locurile următoare.

Media europenă, în creștere

În 2022, venitul disponibil echivalent median în UE a fost de 18.706 standarde de putere de cumpărare (purchasing power standards -PPS) pe locuitor, în creștere de la 18.011 PPS înregistrate în 2021.

Țările UE cu cele mai mari venituri mediane disponibile în 2022 au fost Luxemburg (33.214 PPS), Țările de Jos (25.437 PPS), Austria (25.119 PPS), Belgia (24.142 PPS), Danemarca (23.244 PPS) și Germania (23.197 PPS).

În schimb, Bulgaria (9.671 PPS), Slovacia (9.826 PPS), România (10.033 PPS), Ungaria (10.217 PPS) și Grecia (10 841.PPS) au raportat cele mai scăzute valori, potrivit Eurostat.

Ce este standardul puterii de cumpărare

Venitul disponibil median echivalent, exprimat în PPS, ține cont de distribuția venitului, precum și de dimensiunea și componența gospodăriei. Unitatea PPS ia în considerare variațiile de preț, asigurând comparabilitatea între țări.

Standardul puterii de cumpărare este o unitate monetară artificială. Teoretic, un PPS poate cumpăra aceeași cantitate de bunuri și servicii în fiecare țară. Diferențele de preț peste granițe înseamnă că sunt necesare cantități diferite de unități monetare naționale pentru aceleași bunuri și servicii, în funcție de țară.

PPS sunt obținute prin împărțirea oricărui agregat economic al unei țări în moneda națională la paritățile sale de putere de cumpărare respective.

Cum se calculează venitul disponibil echivalent

Venitul disponibil echivalent este venitul total al unei gospodării, după impozitare și alte deduceri, care este disponibil pentru cheltuieli sau economii, împărțit la numărul de membri ai gospodăriei convertiți în adulți egalizați; membrii gospodăriei sunt egalizați sau echivalați prin ponderarea fiecăruia în funcție de vârsta lor, folosind așa-numita scală de echivalență OCDE modificată.

Venitul disponibil echivalent se calculează în trei etape:

• se adună toate veniturile bănești primite din orice sursă de fiecare membru al gospodăriei; acestea includ veniturile din muncă, investiții și beneficii sociale, plus orice alt venit al gospodăriei; din această sumă se scad impozitele și contribuțiile sociale care au fost plătite;

• pentru a reflecta diferențele în dimensiunea și componența unei gospodării, venitul total (net) al gospodăriei este împărțit la numărul de ”adulti echivalenti”, utilizând scala OCDE modificată;

• în cele din urmă, cifra rezultată se numește venit disponibil echivalent și este atribuită în mod egal fiecărui membru al gospodăriei.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#economie Europa , #economie politica