Românii, printre ultimii din UE în privința reciclării calculatoarelor, laptopurilor, tabletelor și a telefoanelor mobile

Luni, 27 Noiembrie 2023, ora 14:24
1427 citiri
Românii, printre ultimii din UE în privința reciclării calculatoarelor, laptopurilor, tabletelor și a telefoanelor mobile

Utilizarea tot mai frecventă a echipamentelor ce țin de tehnologia informației și comunicațiilor - TIC are ca rezultat o cantitate tot mai mare de deșeuri.

Principala destinație a dispozitivelor TIC care nu mai sunt utilizate a fost în 2022 casa proprietarului lor, potrivit statisticilor europene.

Atât în privința desktopurilor, cât și a laptopurilor, tabletelor, ori a vechilor telefoane mobile sau smartphone-uri, România se află pe ultimele locuri din Uniunea Europeană când vine vorba de reciclarea lor.

Calculatoarele desktop

În timp ce una din cinci persoane (19%) ce trăiesc în UE și-a păstrat computerele desktop acasă, 13% dintre oameni și-au reciclat vechile computere desktop, 8% le-au dat sau le-au vândut și 2% le-au aruncat.

Suedia a avut cea mai mare pondere de oameni (29%) care reciclează computerele desktop vechi, înaintea Olandei (27%), în timp ce Finlanda, Danemarca și Austria se situează aproape de ponderea de 20%.

România se află la coada clasamentului european în privința celor care și-au reciclat vechiul desktop, cu un procent de 6,6%. Un procent mai mic decât în cazul țării noastre poate fi observat în Letonia (5,4%), Croația (3,9%), Cipru (3,7%) și Bulgaria (3,4%).

Pe de altă parte, Olanda (15%) și România (13%) au raportat cele mai mari cote de persoane care au dat sau vândut vechiul computer desktop altcuiva, se arată într-o statistică Eurostat.

Laptopuri și tablete

Laptopurile și tabletele vechi au fost, de asemenea, păstrate în principal în gospodărie (33%). Și în acest caz, doar 10% dintre cei ce trăiesc în UE și-au reciclat vechile laptopuri sau tablete, 11% le-au dat sau le-au vândut și 1% le-au aruncat.

Cea mai mare proporție de oameni care își reciclează laptopurile sau tabletele vechi a fost observată în Suedia, Finlanda și Danemarca, toate aproape de 18%, urmate de Grecia (17%) și Croația (15%).

România înregistrează și aici una din cele mai mici ponderi din UE, 4,6%, procente mai mici fiind înregistrate doar în Letonia (4,1%) și Bulgaria (2%).

Croația (35%) și Franța (15%) au raportat cele mai mari cote de persoane care au dat sau vândut altcuiva vechile laptopuri sau tablete.

Telefoane mobile și smartphone-uri

Aproape jumătate dintre cetățenii europeni (49%) și-au păstrat vechile mobile sau smartphone-uri în gospodărie.

Doar 10% dintre ei și-au reciclat vechiul telefon mobil sau smartphone, 17% l-au dat sau l-au vândut cuiva din afara gospodăriei și 2% l-au aruncat fără a fi reciclat.

Grecia (18%), Austria (17%) și Cehia (15%) au raportat cele mai mari rate de persoane care și-au reciclat vechile telefoane mobile sau smartphone-uri în 2022, urmate de Danemarca (14%) și mai multe țări aproape de 12% (Polonia, Spania, Irlanda, Belgia și Olanda).

România are o rată de 7,5%, a patra cea mai mică din UE, procente mai mici fiind înregistrate în Estonia (6,5%), Letonia (5,8%) și Bulgaria (4%).

Croația (32%) și Olanda (24%) au raportat cele mai mari cote de persoane care au dat sau vândut telefonul vechi altcuiva.

Articol realizat în colaborare cu Risco.ro

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#economie Europa , #economie politica