Șefa BCE s-a sucit: Christine Lagarde pune inflația încă mare din zona euro pe seama majorărilor de salarii

Luni, 16 Octombrie 2023, ora 12:35
1526 citiri
Șefa BCE s-a sucit: Christine Lagarde pune inflația încă mare din zona euro pe seama majorărilor de salarii

Deși președintele BCE, Christine Lagarde, declara recent că nu vede un risc cu privire la o spirală inflaționistă salarii-prețuri în zona euro, ea arată acum cu degetul spre majorările de salarii.

Creșterile de salarii operate de mai multe guverne din zona euro, pentru a combate scăderea puterii de cumpărare și reducerea nivelului de trai, sunt de vină pentru nivelul încă ridicat al inflației de bază, susține Lagarde.

Trebuie arătat că ultimele prognoze ale BCE cu privire la evoluția ratei inflației au fost modificare în sens ascendent pentru 2023 și 2024, dar principala cauză identificată a fost evoluția prețurilor din zona de energie.

Inflația de bază rămâne mare în zona euro

Lagarde a declarat însă în weekend că inflația de bază din zona euro este încă mare, pe fondul creșterilor puternice de salarii, din perspectivă istorică.

”Inflația de bază rămâne la niveluri ridicate, reflectând faptul că impactul diminuării creșterii anterioare a costurilor inputurilor este contrabalansat de creșterea costurilor cu forța de muncă”, a spus Lagarde, în cadrul discursului ținut cu ocazia reuniunii anuale a Fondului Monetar Internațional din orașul marocan Marrakech.

”Într-adevăr, angajații cer compensații pentru pierderea puterii de cumpărare”, pe fondul unei oferte reduse de forță de muncă, ”ceea ce a dus la o creștere istorică a salariilor”, și-a arătat Lagarde nemulțumirea, potrivit Bloomberg.

Inflația ar trebui să încetinească în continuare până la ținta de 2% în 2025, crede șefa BCE, reiterând în mod repetat, în discursul ținut la Marrakech, angajamentul privind menținerea la un nivel ridicat a dobânzii de politică monetară în zona euro, care poate merge chiar mai sus de recordul de 4% atins în septembrie.

Lagarde așteaptă să scadă majorările de salarii

Ultimele prognoze ale BCE anunță o inflația medie de 5,6% în anul 2023, de 3,2% în anul 2024 și de 2,1% în anul 2025, ceea ce reprezintă o revizuire în sens ascendent pentru anii 2023 și 2024 și o revizuire în sens descendent pentru anul 2025.

BCE a justificat revizuirea în creștere pentru anii 2023 și 2024 ca reflectând o traiectorie mai ridicată a prețurilor la energie. Acum Christine Lagarde dă vina pe majorările de salarii pentru nivelul mare al inflației.

”Se așteaptă ca majorările de salarii să scadă treptat, deși rămânând ridicate în orizontul de proiecție, determinate de creșterile salariilor minime și de compensările acordate împotriva inflației”, a insistat Lagarde, care declarase recent că la BCE nu există temeri cu privire la o posibilă spirală inflaționistă salarii-prețuri.

Cu privire la riscul unei asemenea evoluții, șefa BCE declara într-un interviu: ”Nu vedem acest risc pentru moment, dar îl monitorizăm îndeaproape. Creșterea salariilor este de așteptat să fie de aproximativ 5,3% în zona euro în 2023, iar această cifră este estimată să fie de 4,3% în 2024 și de 3,8% în 2025. Acest lucru este în concordanță cu revenirea ratelor inflației la 2% în următorii ani”.

Articol realizat in claborare cu Risco.ro

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#economie Marea Britanie , #economie politica