Ziare.com

BCR: Agricultura noastra are potential de a hrani 4 Romanii

Luni, 18 Iulie 2011, ora 16:49

   

BCR: Agricultura noastra are potential de a hrani 4 Romanii
Agricultura a oferit o sustinere destul de firava in ceea ce priveste cresterea economica in ultimii 10 ani, comparativ cu ponderea sa in PIB, in principal ca urmare a dependentei mari de conditiile meteo si a investitiilor reduse, se arata in raportul "Potentialul urias al Romaniei asteapta inca sa fie deblocat" realizat de BCR Cercetare.

"Desi pe un trend descendent in ultimii 20 ani, agricultura romaneasca detine inca o pondere importanta in PIB comparativ cu alte tari din CEE sau zona euro (circa 7% in Romania fata de 4% in Polonia si Ungaria sau 2% in Franta).

Potentialul este insa mare, Romania situandu-se pe locul al 5-lea in EU 27 din punct de vedere al suprafetei arabile. In anul 2010, tara noastra s-a clasat in top 10 producatori de porumb la nivel mondial cu o productie de peste 9 milioane tone intr-un an cu conditii meteo favorabile", a declarat Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), conform unui comunicat remis Ziare.com.

Exploatatiile de subzistenta au o pondere foarte mare in Romania, iar structura proprietatii este atomizata. Principalele slabiciuni ale exploatatiilor de subzistenta si semi-subzistenta sunt capacitatea scazuta de investitii si orientarea slaba spre pietele de consum.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

La o productivitate similara cu cea din zona euro, Romania si-ar putea dubla productia agricola si tripla exporturile, putand asigura necesarul de consum pentru circa patru Romanii, se arata in raport.

Cresterea calitatii pregatirii in domeniul agriculturii este foarte importanta pentru asigurarea unei dezvoltari sustenabile a acestei ramuri economice in anii urmatori. Doar 1% din numarul exploatatiilor agricole beneficiaza de pregatire agricola completa, in timp ce marea majoritate este reprezentata de cele cu experienta practica.

"Absorbtia fondurilor europene reprezinta o oportunitate in special pentru operatorii mari, in timp ce exploatatiile de subzistenta trebuie mai intai sa-si consolideze prin fuziune suprafetele pentru a avea acces la fondurile UE, la schemele de ajutor de stat, produse bancare si alte oportunitati pe care le oferta economia de piata", a adaugat Lucian Anghel.

A.B.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1363 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Are potential,si vrind ,nevrind ...o va hrani !

Nenorocirea e ca incet ,incet,ne vindem pamintul strainilor iar noi vom ajunge SLUGI pe fostele noastre glii !

 

Stai linisitit

O nenorocire nu vine niciodata singura; e loc si de mai rau. Printre altele, instrainarea fondului funciar catre straini a constituit o prioritate a tatucului nostru etern, combinativ orchestrata cu jocul de spaga si profit al vizionarului de la cornu, definitivata de o crasa ignoranta politica la toate nivelurile de culoare si decizie.

Pariul cu agricultura a fost cistigat !

A declarat primul ministru de atunci zimbind cu gura pina la urechi. Dupa aceea au urmat o serie de actiuni menite sa mareasca posibilitatea agriculturii. A fost desfiintata Uzina Tractorul,Semanatoarea si altele. Nici nu s-au mai importat echipamente agricole In timp ce minerii faceau curatenie in Bucuresti ,tiganii (cum se numeau pe timpul acela) faceau curatenie in sistemele de irigatii cu tevile de aluminiu pe care le exportau pe valuta. Nimeni nu s-a sesizat. Conducatorii aveau alte probleme mai importante precum devalizarea bancilor si lupta impotriva opozitiei care tiparea dolari falsi si vindea droguri.
Importuri s-au facut. Dar nu de tractoare ci de semitancuri 4x4 din acelea cu care madam Paunescu a reusit sa omoare o familie.
Mi-ar place ca ziaristii sa faca o statistica:
-Cite automobile 4x4 impreuna cu cele mai scumpe de 100 mii euro s-au importat si cite tractoare!
In aceste conditii sa nu ne miram daca taranii ara pamintul cu *** si au recolte cit sa supravetuiasca.

Daca habar n-aveti, de ce va bagati???

Exact ca ca jurnalistele de aseara cu focoasele..nucleare/???
Pot sa-mi tai eu ce am mai sfant..daca aveti habar de agricultura!!!
ia vedeti cat costa motorina, ingrasamintele, aratul, discuirea, prasila mecanica. etccccc???
De ce nu va dati niste motorina pe voi si apoi aprindeti chibritul, arde mai incet decat napalmul???
Doar postaci de ...2 bani sau 2 cepe degerate????

Agricultura noastra - nu.

Pamantul pe care este asezata Romania - da. Dar nu singur. Cu munca.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor