Parinca, o afacere promitatoare cu pere-n sticla

Luni, 23 Iunie 2014, ora 07:55
26017 citiri
Parinca, o afacere promitatoare cu pere-n sticla
Foto: Facebook/Parinca

Pere parfumate, inecate in traditionala palinca, imbie din sticle frumos ornate cu panza de rafie si panglici tricolore. Cand nu se ocupa de afaceri cu spirtoase, cei doi producatori isi castiga existenta din activitati mai putin insolite.

Mihai Ciobanu este arhitect, iar Alexandra Gheorghe lucreaza in domeniul resurselor umane. "Pasionati de natura si de viata la tara", ei cresc pere in sticla, intr-o livada din Tomsani, judetul Prahova.

"Proiectul a pornit de la faptul ca nu exista o oferta destul de mare pentru astfel de produse pe piata noastra. Produsul in sine a fost gandit pentru a creste fructe in sticle - pere, prune, mere, asta pentru ca beneficiam de o livada destul de mare la noi in curte. Bineinteles, dupa ce fructele au crescut a trebuit sa punem ceva in sticle", ne-a spus Mihai Ciobanu.

Cel mai bine au mers perele.

Asa a luat nastere proiectul "Parinca", denumirea sugerand un joc de cuvinte, combinatia dintre para si palinca, adica cele doua componente ale produsului, a explicat arhitectul pentru Ziare.com.

"Am lansat proiectul anul trecut, cand am avut si prima productie de sticle, reusind sa scoatem 24 de sticle din cele 56 puse", a precizat arhitectul.

Recunoaste ca procentajul pare mic, insa nu e rau, avand in vedere faptul ca a fost prima incercare. In plus, reusita cresterii unui fruct in sticla tine de mai multi factori specifici, a explicat Mihai Ciobanu.

"Fiind inca la inceput de drum, ne zbatem sa intelegem tot procesul de crestere a fructelor in sticle. Procedeul in sine nu este unul inventat de noi, ci ne-am inspirat dupa mai multe poze vazute pe Internet despre alte afaceri de acest gen din afara tarii", a continuat el.

Si in Romania mai exista cateva initiative similare.

De productie si livada se ocupa ei cat pot de mult, cu "ajutor din afara" din cand in cand, doar pentru livada.

Se asteapta la triplarea productiei in acest an

"Anul acesta am vrut sa crestem productia. Am reusit sa punem 80 de sticle si speram sa avem o productie de 60 de sticle. Pentru anul viitor speram sa putem pune intre 150-200 de sticle. Asadar, vrem sa crestem numarul de produse de la an la an", a mai spus prahoveanul.

O noua livada, diversificare si castiguri

Deoarece aveau deja livada, nu au cumparat la inceput decat sticlele si accesoriile acestora. In primavara au plantat o noua livada, cu 50 de pomi, si vor sa ajunga la 100 de pomi, pentru a produce si materie prima pentru palinca. Ca suprafata, noua livada se intinde undeva la 500 de metri patrati, iar cea existenta are inca 700 de metri patrati.

Castigurile de pana acum, respectiv 1.000 de lei, au fost reinvestite in livada, in materia prima pentru palinca si in sticlele pentru productia de anul acesta.

"Un castig real il putem spera abia dupa 3-4-5 ani, cand noua livada va incepe sa produca si, astfel, ne va reduce din cheltuielile pentru productia de palinca pe care le suportam la momentul de fata. Inca nu reusim sa producem destula palinca de pere din fructele pe care le avem si suntem nevoiti sa cumparam pere", a explicat arhitectul.

Pentru acest an, cu o productie estimata de 60 de sticle, castigurile ar urma sa fie de aproximativ 3.000 de lei.

De asemenea, daca fiecare sticla are in prezent o capacitate de 500 de mililitri, pentru anul viitor vor sa modifice volumul la 750 de mililitri, ceea ce inseamna ca si costurile si castigurile se vor modifica.

"Dar aceste castiguri vor fi reinvestite, pana cand vom ajunge la o productie constanta care sa acopere cererea", a precizat Mihai Ciobanu.

Cine cumpara palinca cu pere in sticla

"Productia de anul trecut am reusit sa o dam prin cunostinte care au fost foarte curioase sa guste, sa vada si sa detina un produs de-al nostru. Anul acesta vrem sa ne promovam prin intermediul Internetului si poate vom participa si la targurile de specialitate, asta in functie de productie", a dezvaluit prahoveanul.

Proiectul beneficiaza si de sprijinul prietenilor celor doi initiatori. De exemplu, logo-ul a fost realizat impreuna cu Matei Stoicovici. Insa etichetarea este inca in curs de dezvoltare, eticheta urmand sa includa cat mai multe informatii despre acest produs, printre care gradele alcoolului, anul productiei, soiul fructelor etc.

In acest an, produsul va fi standardizat, ceea ce inseamna ca toate sticlele vor avea aceeasi forma, vor fi crescute doar pere in sticle, iar sticlele vor fi umplute numai cu palinca de pere.

"Aceasta decizie am luat-o in urma productiei de anul trecut, cand am vazut rata de productie pentru fiecare fruct in parte, si datorita cerintei foarte mari pentru produsele cu para in sticle", ne-a mai spus arhitectul.

Daca vorbim de accize, fiind inca la inceput, cei doi nu si-au facut deocamdata calculele.

Sursa foto: Facebook/Parinca

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#palinca pere sticla, #afaceri agricultura , #idei afaceri