Romanii au produs ingrasamantul agricol 100% natural, din alge marine

Sambata, 19 Februarie 2011, ora 19:42
4911 citiri
Romanii au produs ingrasamantul agricol 100% natural, din alge marine
Foto: treehugger.com

O echipa de cercetatori romani a reusit sa produca un ingrasamant agricol 100% natural, provenit din namolul rezidual de la statiile de epurare si biomasa marina.

Proiectul a avut finantare de 400.000 de euro, prin Programul de Cooperare Norvegian, potrivit Green Report.

Cercetarile au un dublu rezultat, produc fertilizant pentru agricultura si scapa de namolurile de la statiile de epurare.

"Este vorba despre namolul de la statiile de epurare si algele care se aduna pe malul marii, care altfel ar fi depozitate in halde insalubre si urat mirositoare. Am facut o cercetare fundamentala in care am caracterizat exhaustiv aceste doua materiale, din toate punctele de vedere", a declarat Maria Nastac, reprezentanta Asociatiei pentru protejarea omului si mediului inconjurator pentru o dezvoltare durabila (ECOM) din Constanta, promotorul proiectului.

"Ingrasamantul a fost trimis la Institutul de Pedologie, in testari. Primele rezultate arata ca este un foarte bun fertilizant agricol si are un aport microbiologic important. De asemenea, avem actele depuse in examinare la OSIM pentru a-l breveta. Dupa ce obtinem brevetul romanesc vrem sa il ducem si pe alte piete", a declarat Maria Nastac.

Litoralul romanesc este "inundat" anual cu peste 40.000 de tone de alge, precum si cantitati foarte mari de scoici si resturi de cochilii, care ar putea fi valorificate pentru obtinerea acestui ingrasamant.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#ingrasamant natural alge marine, #finantare statii epurare , #agricultura