Topul celor mai tari investitori straini de la bursa

Miercuri, 26 Martie 2008, ora 08:32
3290 citiri
Topul celor mai tari investitori straini de la bursa

Potrivit unei analize realizate de Business Standard, Julius Baer, East Capital, Hyposwiss, Hansa si MEI sunt cei mai mari investitori de portofoliu la Bursa, cu o expunere pe actiunile romanesti de peste 400 de milioane de euro, adica peste 60% din portofoliul total al fondurilor de investitii straine pe piata de capital.

In cadrul acestei analize au fost cuprinse companiile de pe piata principala a Bursei si cele mai mari societati de pe piata Rasdaq, acesta fiind primul top al investitorilor straini de portofoliu care au actiuni in companiile romanesti.

In urma calculelor realizate de Business Standard rezulta ca cele mai mari 40 de fonduri de pe piata romaneasca controleaza actiuni in valoare de circa 700 de milioane de euro.

Valoarea detinerilor fondurilor de investitii a scazut cu mai mult de jumatate fata de finalul anului trecut, in principal din cauza scaderii puternice inregistrate de piata locala.

Actiunile detinute de Top 40 investitori straini valorau, la sfarsitul anului 2007, 1,37 miliarde de euro.

Bogdan Campianu, director piete de capital in cadrul societatii de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment, spune "probabil, cea mai mare parte a scaderii portofoliilor vine din scaderea actiunilor si nu atat din cauza vanzarilor realizate de investitorii straini, ceea ce se poate vedea si din statistica iesirilor nete, care nu au fost de dimensiuni ingrijoratoare".

Brokerii care lucreaza indeosebi cu investitori straini spun ca imaginea negativa asupra economiei romanesti a fost mult exagerata de unii analisti straini.

"Au fost clienti care m-au intrebat daca romanii mai merg in supermarketuri la cumparaturi, daca bancile mai dau credite", a declarat directorul uneia dintre cele mai mari societati de brokeraj de pe piata.

Vicepresedinte al Morgan Stanley, Bogdan Ciubotaru, estima intr-un interviu acordat Business Standard, ca pe Bursa din Bucuresti intalnim patru-cinci mari investitori care au o expunere de aproximativ 650 milioane de euro.

Ciubotaru spune ca "daca acestia decid sa isi reduca expunerea pe Romania cu 10%, sa zicem, aceasta inseamna o retragere de 100 milioane de dolari de pe piata, avand, practic, un impact semnificativ asupra pietei, in conditiile in care lichiditatea zilnica a BVB este in general sub 20 milioane de euro".

Noii veniti pe piata romaneasca sunt americanii de la Morgan Stanley, fondurile administrate de banca de investitii avand un portofoliu pe actiuni romanesti de peste 20 milioane de euro.

Cel mai important fond strain pe bursa locala este Julius Baer, cu un portofoliu de 180 milioane de euro, format in principal din actiuni la Petrom si BRD.

Locul doi in top apartine suedezilor de la East Capital, care detin actiuni in valoare de 93 milioane de euro. East Capital si-a concentrat investitiile in special in Petrom, SIF-uri si Impact.

Al treilea jucator strain de la Bursa, fondul elvetian Hyposwiss, a ajuns la un portofoliu de aproape 87 milioane de euro. Hyposwiss are in acelasi timp expunerea cea mai mare la nivel de companii, fondul fiind prezent in actionariatul unor companii, de la cele mari de pe piata pana la "rasdace" precum Romcarbon sau Argus.

Alt investitor de portofoliu prezent in Romania de mai multi ani este si compania suedeza de administrare a investitiilor Gustavia, acesta detinand in prezent actiuni in valoare de peste 16 milioane de euro.

Titlurile preferate au fost cele ale companiilor farmaceutice Zentiva, Dafora, Condmag si Comnord. In top, imediat dupa Gustavia se afla un alt investitor care a mizat printre primii pe Romania, respectiv fondurile administrate de filiala finlandeza a danezilor de la Danske Bank. Acesta din urma controleaza actiuni de aproximativ 15 milioane de euro, dintre care le amintim pe cele mai importante si anume cele de la SIF Moldova, Transilvania si Oltenia.

Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
#bursa, #top, #investitori, #straini , #analiza economica