Riscul a revenit la moda in sistemul financiar

Luni, 26 Octombrie 2009, ora 23:47
2088 citiri
Riscul a revenit la moda in sistemul financiar
Foto: Daylife

Marile banci mondiale nu au invatat nimic din recentele greseli care le-au adus in pragul falimentului si au revenit la obiceiurile vechi de a risca prea mult, atat pe banii clientilor, cat si ai statului, avand in vedere ca foarte multe dintre ele au primit pachete de sprijin financiar pentru a supravietui crizei.

Unul dintre membrii consiliului de guvernare al Bancii Centrale Europene, Christian Noyer (foto), care este si guvernatorul bancii centrale franceze, a declarat ca are informatii din piata potrivit carora bancile au reluat strategiile de risc ce au condus la intrarea in criza si a declarat ca institutiile bancare ar trebui sa-si economiseasca capitalul, nu sa plateasca bonusuri catre bancheri si investitori.

Cometariile sale au fost facute intr-un moment in care institutiile de reglementare din majoritatea tarilor incearca sa impuna noi reguli pentru limitarea influentei negative pe care bancile mari o pot avea asupra sistemului financiar per ansamblu si pentru a interzice operatiunile care au dus la criza creditarii.

Potrivit lui Noyer, profiturile impresionante pe care bancile le-au raportat in trimestrul trei sunt rezultatul masurilor guvernamentale de a lupta impotriva crizei si nu inseamna ca industria si-a revenit sau ca nu va mai fi nevoie de reforme in plus.

"Nimic nu este mai departe de adevar. Cel mai mare risc in perioada urmatoare este mentalitatea 'business as usual', derularea afacerilor ca inainte de criza", a spus Noyer, luni, in cadrul unei conferinte de presa, citat de Reuters.

"Sunt sesizari ca o parte a industriei financiare a reluat practicile de risc din perioada care a condus la criza", a adaugat el, referindu-se si la bonusurile bancherilor, prea mari in comparatie cu profiturile aduse.

De altfel, recent, Goldman Sachs a anuntat ca va oferi bonusuri de 16,8 miliarde de dolari, la doar cateva zile dupa ce a rambursat statului un imprumut de 10 miliarde de dolari, aceasta fiind doar un exemplu.

Efectele negative se vor vedea de acum inainte

Potrivit lui Noyer, economia globala s-a stabilizat si am reusit sa evitam catastrofa. Totusi, bancile refuza, in continuare, sa ofere imprumuturi, in special intreprinderilor mici si mijlocii.

"Cea mai mare parte a efectelor negative a crizei economice asupra bilanturilor contabile se vor observa de acum inainte. Eforturile de a crea o reforma pe termen lung nu trebuie sa majoreze riscurile pe termen scurt", a spus oficialul BCE.

Pe termen lung, bancile trebuie sa fie mai rezistente si mai bine capitalizate, iar, pe termen scurt, ar trebui sa-si pastreze profiturile, pentru a redresa bilanturile contabile, si sa reinceapa creditarea.

"Acest lucru inseamna limitarea dividendelor si a compensatiilor de orice fel", a spus Noyer.

Parerea sa este impartasita si de presedintele Federal Reserve, banca centrala americana, Ben Bernanke. Saptamana trecuta, el a declarat ca va lua in considerare impunerea unor masuri mai stricte privind capitalul.

Potrivit lui Noyer, criza economica a schimbat pentru totdeauna sistemul financiar, insa ramane de vazut in ce mod.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#riscuri banci comerciale, #Banca Centrala Europeana, #masuri redresare sistem financiar , #banci faliment