Campanie electorala, popor mai optimist: Ce cred romanii despre veniturile lor si economia tarii

Luni, 20 Octombrie 2014, ora 11:26
2950 citiri
Campanie electorala, popor mai optimist: Ce cred romanii despre veniturile lor si economia tarii

In plina campanie electorala pentru alegerile prezidentiale, asteptarile romanilor privind starea economiei, veniturile familiei si dorinta de cumparare sunt intr-o usoara crestere.

Consumatorii se asteapta la o usoara crestere a salariilor si tarifelor, ceea ce impulsioneaza dorinta de cumparare in viitorul apropiat.

In 2013, Romania a inregistrat un avans economic de 3,5 procente. Desi este putin probabil ca acest nivel sa fie atins si in 2014, populatia tarii noastre este, totusi, optimista.

"Ca de fiecare data in perioada campaniilor electorale, consumatorii devin tot mai optimisti, fiind de parere ca in urmatoarele cateva luni vor beneficia de performanta economica in crestere", se arata in studiul GfK "Climatul de Consum Europa", remis Ziare.com.

Primul tur al alegerilor prezidentiale va avea loc pe 2 noiembrie.

Alegeri prezidentiale 2014: Unde, cand si cum votam

Situatia din Europa

Germania nu mai este motorul Europei, economia acesteia scazand de fapt usor, cu 0,2 procente in trimestrul al doilea. Potrivit expertilor, cresterea va reveni in trimestrul al treilea, ramanand insa relativ slaba.

Desi consumatorii germani continua sa faca cumparaturi cu placere, sectorul orientat catre export al economiei a fost afectat de cererea externa slaba. Acest lucru afecteaza statele UE, insa si natiunile emergente, cum ar fi Brazilia, China si Rusia.

In ultimii ani, economiile acestor regiuni au inregistrat o crestere foarte puternica in unele sectoare. Insa, intre timp, ratele de crestere au incetinit, inregistrand valori sub 10%. Consumatorii si-au acoperit in mare parte nevoia de bunuri materiale si nu mai consuma la fel de mult ca in trecut.

Doua dintre cele mai mari economii din Europa, Franta si Italia, continua sa aiba probleme structurale majore. Nu exista pana in prezent indicatii ca acest lucru se va schimba in lunile care urmeaza sau ca guvernele vor incepe sa introduca si, mai presus de orice, sa aplice cu strictete reforme majore.

Un alt aspect demn de avut in vedere sunt conflictele semnificative care au dominat recent scena internationala. Acestea includ tensiunile si sanctiunile economice dintre Rusia si UE, razboiul din Orientul Mijlociu, amenintarea prezentata de Statul Islamic (SI) si tranzitia politica din Turcia. Toate aceste evenimente contribuie la cresterea starii de nesiguranta in randul consumatorilor.

In consecinta, firmele s-au abtinut de la a face investitii, iar bancile nu prea au mai acordat imprumuturi. La randul sau, acest lucru a avut un impact direct asupra performantei economice a diferitelor tari.

Nivelul redus al inflatiei este si el un factor important. In septembrie, inflatia la nivel european era de 0,3 procente. Este cea mai mica valoare inregistrata in aproape cinci ani. O serie de tari lupta deja impotriva deflatiei, ceea ce inseamna ca preturile de consum sunt in scadere.

Ce crede consumatorul european

Aceasta situatie dificila este reflectata si in Indicele IFO al mediului de afaceri. In septembrie, el a coborat la cea mai mica valoare inregistrata in Germania din aprilie 2013. In multe tari est-europene climatul de afaceri este in prezent mai putin prielnic decat acum zece ani. Pe langa sanctiunile economice, declaratiile facute de presedintele rus, Vladimir Putin, afecteaza si ele economia est-europeana.

Consumatorii europeni impartasesc punctul de vedere al firmelor, respectiv ca economia nu mai este la fel de stabila ca la inceputul verii.

In iunie, indicele climatului de consum GfK pentru toate cele 28 de tari din UE a urcat la 9,1 puncte, cea mai ridicata valoare inregistrata din aprilie 2008. Intre timp a coborat cu aproape cinci puncte. In septembrie, indicatorul se situa la numai 4,2 puncte.

Despre studiu

Rezultatele studiului GfK "Climatul de consum Europa" au la baza un chestionar realizat, la comanda Comisiei Europene, in toate tarile Uniunii Europene. In fiecare luna sunt luate la intrebari aproximativ 40.000 de persoane, reprezentand un esantion reprezentativ pentru populatia adulta din tarile UE.

Sondajele sunt concentrate asupra atitudinii consumatorilor. Acestea abordeaza situatia economica generala din statele membre, precum si cea a gospodariilor individuale.

C.P.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#romania asteptari campanie electorala, #romani crestere salarii, #crestere economica Romania , #crestere economica