Ziare.com

Rectificarea bugetara: Cresterea economica, revizuita la 1%

Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 11:04

   

Rectificarea bugetara: Cresterea economica, revizuita la 1%
A doua rectificare bugetara pe anul 2012 este fundamentata pe o crestere economica revizuita in scadere la 1%, fata de nivelul de 1,2% luat in calcul la prima rectificare bugetara, in august 2012, in timp ce bugetul initial a fost construit pe o crestere de 1,8-2,3%, potrivit proiectului de ordonanta privind rectificarea bugetara, publicat de Ministerul Finantelor Publice.

"Evolutia activitatii economice din primele luni ale anului 2012, care releva continuarea cresterii economice in conditii de stabilitate macroeconomica si financiara, ceea ce sustine o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de circa 1% in anul 2012, fata de 1,8-2,3% cat se estima la elaborarea legii bugetului de stat si un PIB in valori nominale de 607,3 miliarde lei, fata de 579,6 miliarde lei cat s-a estimat initial.

Majorarea valorii nominale a PIB a avut la baza recalcularea acesteia pentru anii 2009 si 2010 si publicarea datelor provizorii pentru 2011, de catre Institutul National de Statistica", se arata in nota de fundamentare a proiectului de rectificare bugetara.

In primul semestru din 2012 PIB s-a majorat, in termeni reali, cu 0,7% fata de semestrul I 2011. Cresterea din primul semestru s-a bazat, in principal, pe evolutia pozitiva a formarii brute de capital fix, care a inregistrat un spor de 14,3%, in timp ce cresterea consumului final a fost de 0,8% (ca urmare a cresterii cu 1,1% a consumului privat si a reducerii cu 2,8% a consumului public).

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

A doua rectificare bugetara are in vedere continuarea acordului stand-by de tip preventiv, dintre Romania si Fondul Monetar International, intrat in vigoare la sfarsitul lunii martie 2011, care prevede continuarea procesului de consolidare fiscala si a reformelor structurale incepute sub anteriorul program.

Veniturile bugetului de stat sunt prevazute sa scada cu 1,095 miliarde lei, iar cheltuielile bugetului de stat se majoreaza, pe sold, cu suma de 307,7 milioane lei.

Veniturile din TVA sunt diminuate cu 1,309 miliarde lei, din care 1,07 miliarde lei reprezinta alocari suplimentare catre bugetele locale, sumele primite de la UE in contul platilor efectuate sunt revizuite in scadere cu 1,476 miliarde lei, veniturile din impozitul pe venit si salarii scad cu 103,5 milioane lei, iar veniturile din capital cu 100 milioane lei.

Principalele venituri ale bugetului de stat care se majoreaza in urma rectificarii bugetare sunt cele din accize: - plus 210,5 milioane lei, taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati - plus 908,2 milioane lei reprezentand venituri incasate din inchirierea benzilor de frecventa (echivalentul a 204,1 milioane euro), venituri nefiscale - plus 685,7 milioane lei, reprezentand, in principal, varsaminte din venitul net al Bancii Nationale a Romaniei, alte impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane juridice - plus 90 milioane lei.

Potrivit proiectului de act normativ, cheltuielile de personal cresc cu 59,8 milioane lei, cheltuielile cu bunuri si servicii se majoreaza cu 98,6 milioane lei, cheltuielile cu subventiile se majoreaza cu 143 milioane lei la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, reprezentand - 100 milioane lei sume aferente schemei de ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de seceta manifestat in anul agricol 2011 - 2012 asupra culturilor agricole, conform Hotararii Guvernului nr.897/01.09.2012 si 43 milioane lei plati aferente bunastarii pasarilor pentru anul 2012.

Cheltuielile aferente proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile se majoreaza, pe sold, cu 212,4 milioane lei, din care la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - 257 milioane lei reprezentand avansuri aferente platilor nationale directe complementare in sectorul vegetal, iar capitolul "Alte cheltuieli" se majoreaza cu 47,2 milioane lei.

Transferurile intre unitati ale administratiei publice cresc cu 16 milioane lei, fondurile de rezerva se diminueaza cu 109,6 milioane lei, cheltuielile aferente programelor cu finantare rambursabila scad cu 5,4 milioane lei, cheltuielile de capital se reduc cu 64,8 milioane lei, iar bugetul fondurilor provenite din credite externe se diminueaza cu suma de 1,7 milioane lei.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1488 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Au luat bugetul...

... l-au pus vataf pe Georgescu, s-au plans ca n-au gasit banii de salarii, p-orma ca i-au gasit, au zis ca o sa avem crestere datorita Uslamului (la 2 luni de guvernare), p-orma ca nu va fi crestere ca sunt programe grevate de angajamente, au rectificat bugetul acum 1 luna si jumate, p-orma au venit cu ideea ca nu mai sunt bani dupa 15 noiembrie, p-orma ca sunt bani din realocari, acuma rectifica iar bugetul...

- Tonto, ia zi: Prostanacu' lasase PSD cu datorii de cateva milioane de euro. De unde ati facut rost de "malai" pentru miting? Nu cumva diminuarile alea de intrari de TVA vin de la clientela de prin Moldova si Oltenia? N-au fost cumva niste "retururui de TVA" dirijate.

- In locul DNA eu as porni sa vad cine a adus oamenii la miting, cu ce firme "se culca" activistii Uslamului si cam ce-au facut firmele alea in ultimele 6 luni. Asa, o ancheta sa treaca vremea pana la alegeri, poate mai captusim puscariile alea ca i-o fi frig lu' Bombo la parnaie.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor