Daniel Daianu: Masurile de austeritate amputeaza cresterea economica

Joi, 27 Mai 2010, ora 20:48
1708 citiri
Daniel Daianu: Masurile de austeritate amputeaza cresterea economica

Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, este de parere ca masurile de austeritate luate de Guvern nu vor avea efectul dorit pentru ca nu fac decat sa reduca cererea si consumul care stau la baza cresterii economice.

"In 2010, tara va ramane in recesiune, chiar daca unii muguri de relansare s-ar sesiza in ultimele luni ale anului. Opinia mea este ca in 2010 nu vom avea crestere economica, intrucat aceste masuri de austeritate amputeaza in mod semnificativ principala componenta de departe a cererii agregate in economie, ma refer la consumul gospodariilor", a explicat Daniel Daianu la RFI.

Cele doua proiecte de lege care vor pune in aplicare masurile de austeritate parafate miercuri in scrisoarea de intentie adresata FMI sunt aproape de definitivare, urmand sa fie adoptate in curand de Cabinetul Boc.

Daca salariul minim, de 600 de lei, si pensia minima, de 350 de lei, raman neatinse, alte venituri, ajutoare sociale sau facilitati, sunt fie reduse fie taiate cu totul.

Astfel, conform proiectului actual de lege privind diminuarea cheltuielilor bugetare, reducerea cu 25% a salariilor va fi aplicata si angajatilor BNR, CNVM sau CSA, ajutorul de somaj va fi redus cu 15%, revolutionarii nu vor mai calatori gratuit, iar anagajatii disponibilizati nu mai primesc plati compensatorii.

In acelasi timp, punctul de pensie va fi micsorat de la 738 la 622,9 de lei. Pensiile speciale ale magistratilor, parlamentarilor, personalului aeronautic, fostilor angajati ai Curtii de Conturi si ale personalului diplomatic si consular vor fi recalculate in 30 de zile, in timp ce pensiile militare de stat si pensiile politistilor si functionarilor din administratia penitenciarelor vor fi recalculate in 5 luni.

Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, s-a declarat convins ca masurile adoptate de Guvern sunt "absolut necesare pentru cetatenii Romaniei" in conditiile in care evolutiile economice din Europa arata ca "peste doua luni s-ar putea sa fie mai rau decat in prezent" si afirma ca unii dintre cei carora acum li se taie salariul sau pensia si-ar putea primi de la 1 ianuarie o parte din bani inapoi.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#Daniel Daianu masuri austeritate, #Romania masuri austeritate, #masuri austeritate crestere economica , #crestere economica