Europa, de trei ori junk - Presa internationala

Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 14:05
1554 citiri
Europa, de trei ori junk - Presa internationala

In ciuda criticilor oficialilor europeni, agentiile de rating continua sa dicteze agenda politica printr-o noua retrogradare a ratingului de tara al Irlandei; China continua cresterea economica robusta si primeste, pentru sprijinul acordat Frantei la sefia FMI, a doua pozitie din cadrul Fondului - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de miercuri.

Agentia de rating Moody's a retrogradat ratingul de tara al Irlandei pana la nivelul de "junk" ceea ce semnifica gradul maxim de risc pe care si-l poate asuma un investitor daca imprumuta aceasta tara. Agentia a avertizat, de asemenea, ca Irlanda ar putea avea nevoie de un al doilea pachet de sprijin financiar - adaugandu-se, astfel, inca un element in intregul scenariu al crizei europene care incepe in Grecia, trece prin tot sudul continentului si se opreste in Irlanda.

Retrogradarea Moody's vine la o saptamana dupa cea a Portugaliei, insotita de un avertisment similar privind necesitatea negocierii unui al doilea pachet financiar. De asemenea, reflecta perspectiva agentiei de rating conform careia riscul oricarui ajutor financiar ar trebui impartit intre autoritati si investitorii privati, informeaza Reuters.

Ministrii de Finante europeni au recunoscut pentru prima data ca unele dintre formele discutate de faliment grecesc ar putea fi necesare pentru reducerea datoriilor Atenei si, daca acest lucru se materializeaza, ratingul Irlandei care nu a ajuns vreodata atat de jos, ar putea continua sa scada.

Investitorii se tem ca falimentul titlurilor de stat grecesti sa nu se propage prin sistemul bancar european, crescand astfel presiunea pe finantele publice ale tarilor implicate. Italia, ce-a de-a treia economie a zonei euro, pare in mod aparte vulnerabila, avand un nivel al datoriei relative fata de PIB apropiat de cel al Greciei.

Economia chineza isi continua cresterea robusta

Economia chineza a crescut cu 9,5 procente in cel de-al doilea trimestru, fata de perioada similara a anului trecut, ceea ce reprezinta cea mai mica rata de crestere din ultimii doi ani, din cauza faptului ca guvernul incearca sa calmeze o economie supra-incalzita pe alocuri.

Pe de alta parte, performanta a fost mai puternica decat se asteptau multi economisti, fiind putine semne ca economia chineza se confrunta cu perioada dificila pe care au prognozat-o multi analisti, noteaza Financial Times.

"Exista doar o foarte mica sansa ca economia chineza sa se confrunte cu un declin drastic si rapid", considera oficialii chinezi. Insa rata de crestere din cel de-al doilea trimestru este in scadere fata de cei 9,7 procente anualizati din primul trimestru, ceea ce pentru unele voci reprezinta o inlocuire a cresterii generate de politici cu o crestere si dezvoltare economica sanatoasa si fireasca.

Cresterea economica robusta, coroborata cu inflatia care a atins maximul ultimilor trei ani - 6,4 procente in iunie - fac improbabila relaxarea politicii monetare a Beijingului, ceea ce va continua trendul inceput in 2010.

China obtine prima pozitie de varf in FMI

China a reusit sa obtina in premiera un post la cel mai inalt nivel, in conducerea FMI, in cadrul unei miscari prin care se recunoaste in mod oficial importanta Beijingului in economia globala.

Noul director al FMI, Christine Lagarde, l-a numit pe economistul chinez, Min Zhu, fost adjunct al guvernatorului bancii centrale chineze si consilier special al Fondului, pe pozitia nou instituita de director adjunct al FMI, informeaza Reuters.

Numirea vine in contextul in care, inainte de alegerea actualului sef al FMI, economiile asiatice au contestat traditia europeana de conducere a Fondului, aratand ca importanta Asiei in economia globala a crescut considerabil in ultima jumatate de secol de cand FMI este condus numai din Europa.

Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
#criza Grecia, #extindere criza financirara, #CHina conducere FMI, #crestere economica China , #crestere economica
Comentarii